De 15 farligste dyr for mennesket

Listen over klodens farligste dyr drypper af blod og gift. Men det er ikke altid de største dyr, der er de mest farlige for os mennesker.

19. september 2016 af Karine Kirkebæk / Illustreret Videnskab

Hajangreb er ganske sjældne, selv om de er en indgroet frygt i mange mennesker. I 2014 blev hajer kun noteret for at have dræbt 3 mennesker på verdensplan, mens tallet i 2015 var 6.

14. Ulve: 10 dødsfald

Ulve angriber sjældent mennesker, men en undersøgelse viser, at de alligevel gennemsnitligt over to årtier har angrebet og dræbt ca. 10 mennesker om året.

13. Løver: Mindst 22 dødsfald

Savannens majestæt, løven, er med sin hang til kød naturligvis også en dræber. Antallet af dræbte mennesker svinger meget fra år til år, men en undersøgelse fra 2005 fandt frem til, at løver siden 1992 havde dræbt 563 mennesker i Tanzania alene.

Det giver et gennemsnit på ca. 22 mennesker om året. Der findes ikke opgørelser over drab af løver uden for Tanzania.

12. Elefanter: 500 dødsfald

Elefanten er det absolut største dyr på listen. Og det er deres temperament og beskyttertrang – og ikke lysten til kød – der får dem ind på listen.

En artikel fra National Geographic fra 2005 estimerer, at 500 mennesker hvert år mister livet til en elefant.

11. Flodheste: 500 dødsfald

Hvis løven er savannens majestæt, er flodhesten savannens hidsigprop, og mennesker skal ikke komme i vejen for den temperamentsfulde tank.

Indtil for nyligt blev flodhesten betragtet som det farligste dyr i Afrika, men arvtageren kommer vi til længere nede på listen.

Hvert år dræber flodheste ca. 500 mennesker – blandt andet ved at vælte og knuse flodbåde med deres voldsomme kæber, der har en bidstyrke på 826 kg.

10. Bændelorm: 700 dødsfald

Bændelormen hører til blandt fladorme, som kan se uskadelige ud. Men de har tillagt sig en ubehagelig livsstil, hvor de lever som snyltende parasitter i bl.a. mennesker.

Her lægger de æg, og når de klækker i mennesker – og andre hvirveldyr – får værten sygdommen cysticercosis, som hvert år dræber 700 mennesker.

9. Krokodiller: 1000 dødsfald

Arvtageren for flodhesten som Afrikas farligste dyr er krokodillen. Det præcise antal dødsfald er ikke tilgængeligt, men Food and Agricultural Organisation vurderer, at ca. 1000 mennesker årligt bliver dræbt af den voldsomme kæbeklapper.

8. Spoleorm: 4500 dødsfald

Spoleormen er skyld i infektionen ascariasis hos mennesker. I 85% af tilfældene har sygdommen ingen symptomer, men kan vise sig ved åndenød og feber.

En undersøgelse publiceret i The Lancet i 2013 konkluderer, at 4500 mennesker hvert år dør pga. spolorm.

7. Tsetsefluer: 10.000 dødsfald

Specielt syd for Sahara er mennesker i fare for at dø af sovesyge. Men sygdommen kommer ikke af sig selv. Den bliver overført af den lille undseelige tsetseflue, som lever af at suge blod af bl.a. mennesker.

Når fluen bider kan sovesygen overføres til mennesker – hvis tsetsefluen er smittet. 10.000 mennesker dør årligt af sovesyge, som viser sig ved symptomer som hovedpine, feber, ledsmerter og kløe.

6. Rovtæger: 12.000 dødsfald

Også nummer 6 på listen er skyldig i at viderebringe livsfarlige sygdomme til mennesker.

Rovtægen har kraftige stikke- og sugesnabler. Når de suger blod fra mennesker, kan de overføre Chagas sygdom, som er en tropisk parasitsygdom. Den slår hvert år 12.000 mennesker ihjel.

5. Ferskvandssnegle: Over 20.000 dødsfald

Ferskvandssnegle kan se små og uskyldige ud, men de kan bære på en parasitorm, som kan udvikle sygdommen schistosomiasis.

På verdensplan er mere end 200 millioner mennesker inficerede, og sygdommen slår årligt over 20.000 mennesker ihjel – måske endda op til 200.000 mennesker anslår WHO.

4. Hunde: 35.000 dødsfald

Menneskets bedste ven optræder også på listen. Det er dog ikke – nødvendigvis – fordi den farer i struben på sin ejer, men fordi de kan bære på virussen rabies (hundegalskab).

Sygdommen kan ramme mennesker, hvis de kommer i kontakt med smittede hundes spyt fx via bid.

99% af ca. 35.000 dødsfald pga. rabies er forårsaget af hunde, vurderer WHO.

3. Slanger: 100.000 dødsfald

Slanger som en samlet masse er blandt verdens allerfarligste dyr – og kryb. Og hvert år anslår WHO, at de slår intet mindre end 100.000 mennesker ihjel på verdensplan.

2. Mennesker: 437.000 dødsfald

På andenpladsen finder vi os selv: mennesket. I en trist statistik fra ”FN’s agentur for narkotika og kriminalitet” står der, at der i 2012 var ca. 437.000 mord på mennesker begået af mennesker.

Det gør os næsten til vores egen værste fjende.

1. Myg: 750.000 dødsfald

Men vores værste fjende – og klodens farligste dyr – er myggen. Den lille blodsuger overfører sygdomme til mennesker, hvoraf malaria er ansvarlig for over halvdelen af de årlige 750.000 dødsfald.

Blandt andre myggebårne dræbersygdomme er også dengue feber, som især slår børn ihjel i Asien og Latinamerika.

Det har ikke været muligt at få oplyst præcise dødstal for alle dyrene, så listen og dens dødstal skal betragtes som overslag.

Måske er du interesseret i ...

Læs også