Antiloper snyder sig til sex

En dansk forsker har opdaget, at antilope-hanner narrer hunner til at parre sig med dem.

31. maj 2010 af Nick Wadhams, Nairobi, National Geographic News

I parringssæsonen narrer topi-antiloper af hankøn hunnerne med falske advarsler om, at der er fare på færde. Derved øger de deres chancer for at komme til parre sig med dem, viser en ny undersøgelse, der er offentliggjort på internettet af tidsskriftet The American Naturalist.

Hvis en hun bevæger sig ud af en hans territorium, begynder hannen at pruste, stirre og spidse ører mod rovdyr, som ikke er der.

“Hunnen begynder at gå sin vej, og hannen løber i forvejen og kigger ikke på hunnen, men i den retning, hun er på vej i, kommer med prustelyden, og så standser hun som regel,” siger ledende forsker Jakob Bro-Jørgensen fra University of Liverpool.

Han har observeret topiens snydeadfærd i naturreservatet Masai Mara i Kenya og har bemærket, at hannerne kun kommer med deres falske advarsler, når de omstrejfende hunner er i brunst.

Jakob Bro-Jørgensen mener, at han-topierne kan have udviklet adfærden for at forbedre deres chancer under den korte, men hektiske parringssæson.

Hunnerne er i brunst én dag om året, og i løbet af den tid dyrker de sex med i gennemsnit fire forskellige hanner, 11 gange med hver.

Antiloper satser på snyd

Dyr bruger mange former for fup og snyd i naturen – for eksempel foregiver nogle fugle at være sårede for at lokke angribere væk fra deres unger. Men snyderiet er som regel rettet mod rivaler eller trusler, ikke potentielle mager.

Mike Rainy er adfærdsøkolog og naturvejleder i Masai Mara og har studeret topier i flere årtier. Han hilser Jakob Bro-Jørgensens forskning velkommen som en hjælp til at vise, præcis hvornår og hvordan antilopeartens fup forekommer.

Mike Rainy tilføjer, at han har set lignende adfærd med “falske alarmer” hos andre antilopearter, heriblandt impala og Thomsons gazelle. Det var dog uvist, hvorfor disse arter opførte sig på den måde. Antiloper er generelt kendt for at bruge forskellige former for snyd, tilføjer han.

I nogle tilfælde kommer antiloper ikke med advarselssignaler, hvis de ser rovdyr snige sig ind på deres rivaler, siger Mike Rainy. Han-topier kan også finde på at skræmme topi-kalve med falske vredesudbrud for at få deres mødre og andre hunner til at blive i nærheden.

“Man kan se, at hannen rent faktisk løber efter kalven, indtil den slår alarm med en klagende brægen,” siger Mike Rainy. “Han foregiver at være aggressiv mod kalven. Han er ikke interesseret i at skade den, han vil bare have hunnen og hendes søstre til at komme tilbage.”

Måske er du interesseret i ...

Læs også