Orangutanger jagtet for føde

Hundredvis af Borneo-orangutanger jages hvert år i Indonesien for at skaffe føde, eller fordi dyrene udgør en trussel mod afgrøderne, fortæller en ny undersøgelse.

16. november 2011 af Ker Than, National Geographic News

Orangutanger i Indonesien er truede af udryddelse, simpelthen fordi folk spiser dem. Det afslører en ny undersøgelse.

Hundredvis af de store menneskeaber jages hvert år for kødets skyld, eller fordi de udgør en trussel mod afgrøderne i landets Kalimantan-region på øen Borneo. Det viser undersøgelsen, der er foretaget blandt 7000 lokale landsbybeboere.

Resultaterne af undersøgelsen tyder på, at der hvert år dræbes mellem 750 og 1790 Borneo-orangutanger i Kalimantan. Antallet er stort nok til at udgøre en alvorlig trussel mod orangutangernes fortsatte eksistens i Kalimantan, siger undersøgelsen.

Der findes to særskilte orangutang-arter, Borneo-orangutang og Sumatra-orangutang. Organisationen International Union for Conservation of Nature anser begge arter for truede, men den nye undersøgelse omfatter kun Borneo-orangutanger, der lever i Kalimantan.

Forskere anslår, at hvis mere end én procent af orangutanghunnerne i en given bestand dræbes på årsbasis, vil bestanden blive udryddet – et tal, der rummer dystre udsigter for menneskeaberne i Kalimantan.

Hvis man antager, at der dræbes lige mange hanner og hunner, dræbes der årligt mellem 375 og 1550 orangutanghunner. Det er mellem 0,9 og 3,6 % af den samlede bestand af orangutanghunner i Kalimantan.

Mennesker mod orangutanger

Vildtøkolog Amy Dickman fra University of Oxford i England siger, at hun ikke er overrasket over antallet af orangutanger, der dræbes i Indonesien.

Ikke desto mindre "bliver folk ofte overraskede over drabenes omfang", siger Amy Dickman, der står i spidsen for et såkaldt WildCRU-projekt (Wildlife Conservation Research Unit). Projektet er finansieret via programmet Big Cats Initiative under National Geographic Society, som ejer National Geographic News, og det fokuserer på konflikter mellem mennesker, løver og andre store kødædere i Tanzania.

"Folk har meget fokus på tab af levesteder, og det bør de også have, men det fører ofte til, at balancen forrykkes, så de vilde dyr bevæger sig ind i områder, der er dominerede af mennesker, hvor de bliver årsag til konflikt og meget hurtigt bliver dræbt."

Problemet er desuden, at menneskene ofte er de vindende i sammenstødene med de vilde dyr, siger Amy Dickman, som ikke har medvirket i undersøgelsen.

"I dag har mennesker langt mere dødbringende måder at reagere på i konfliktsituationer," siger Amy Dickman.

"Før kunne de dræbe dyr ved hjælp af simple fælder eller spyd, nu har man redskaber som gifte, automatrifler og sprængstoffer, og det gør den dødbringende kontrol med dyrene langt mere effektiv."

Sameksistens med vilde dyr

Et muligt lyspunkt er dog, at det ifølge undersøgelsen kun er et lille antal mennesker, der angiveligt har dræbt en orangutang. Undersøgelsen fortæller desuden, at flertallet af de mennesker i Kalimantan, der dræber orangutanger, kun dræber et enkelt eller nogle få af dyrene i deres levetid.

"Det tyder på, at de fleste af de mennesker, der dræber, gør det, fordi situationen tilfældigvis opstår," skriver forfatterne i magasinet PLoS ONE fra 11. november, "og derfor vil det måske være relativt let at overbevise folk om, at den slags drab ikke længere er samfundsmæssigt acceptable."

Amy Dickman fra University of Oxford siger, at en vigtig metode til at sætte en stopper for konflikterne mellem mennesker og vilde dyr er at give folk mulighed for fredelig sameksistens med dyrene.

I Tanzania har Amy Dickmans WildCRU-gruppe eksempelvis hjulpet landsbybeboere med at skaffe forbedrede indhegninger til husdyr. Dette initiativ har reduceret hyppigheden af angreb fra store kødædere på husdyr fra i gennemsnit to om ugen til nul.

Måske er du interesseret i ...

Læs også