Læs også

Orangutan mother and child

Orangutangen

Orangutang redder videnskabsmand

Da abeforsker Agustín Fuentes fór vild i regnskoven på Borneo havde han ikke regnet med at blive reddet af en orangutang. Han fortæller historien her.

17. maj 2013 af Agustín Fuentes

I dag farer man ikke vild på den måde; I dag ville jeg have haft en GPS med. Men for 20 år siden var regnskoven omkring Camp Leakey – som er en forskningslejr med orangutanger på Borneo – ukendt territorium.

Søgte orangutang

Jeg var ude at lede efter den rødbrune langur (Presbytis rubicunda). En dag, hvor jeg havde fulgt afmærkede stier i fire timer, troede jeg, jeg så en. Jeg tog chancen og gik væk fra stien. 45 minutters vandring senere havde jeg stadig ikke fundet den. Jeg mente, at den afmærkede sti nok var lige i nærheden, så jeg kiggede på mit kompas og sjussede mig frem til retningen.

Da jeg havde vandret i 30 minutter mere og stadig ikke havde fundet stien, var jeg ikke i panik, men jeg var ved at blive lidt nervøs. Jeg havde en pandelampe med, så jeg var ikke uforberedt, men det blev hurtigt mørkere, og det ville kun blive sværere at finde tilbage.

Der var så meget at se på uden for stierne. Ingen mennesker havde forstyrret denne del af regnskoven. På et tidspunkt så jeg en stor flimrende blå plet. Jeg gik tættere på. Pletten vibrerede, og hundredvis af sommerfugle fløj op. Det viste sig at være en bunke afføring fra grise, som havde tiltrukket alle sommerfuglene.

Reddet af en orangutang

Jeg fulgte kompasset mod syd. Jeg havde beregnet, at jeg ville nå til floden eller måske en sti først. Efter ca. 20 minutter fandt jeg en uafmærket sti. Kort efter lød der en raslen i buskadset. Jeg troede, det var et vildsvin eller et mindre kattedyr. Jeg lyste med lampen mod lyden. Det var en orangutang, og jeg genkendte ansigtet. Det var en af aberne fra lejren. Vi kiggede på hinanden, og hun rakte hånden ud mod mig. Og så førte hun mig – med min hånd i hendes – tilbage til lejren. Hun var åbenbart ligesom jeg på vej tilbage.

Agustín Fuentes

Udnævnt til banebrydende forsker af National Geographic.

Ekspertise

Primatologi

Sted

Borneo

Måske er du interesseret i ...

Læs også