Læs også

De aber efter

Ny skægget springabe fundet

En ny abeart med rødt, busket skæg er opdaget i den colombianske del af Amazonas-regnskoven.

16. august 2010 af Christine Dell’Amore, National Geographic News

Første gang, en forsker fik et glimt af Callicebus caquetensis – en art springabe – var i 1960’erne. Politiske uroligheder i den sydlige del af Caquetá-provinsen (se kort) holdt imidlertid forskerne væk indtil 2008, hvor en ekspedition endelig kunne bekræfte den skæggede abe som ny art.

Primaten, der er på størrelse med en kat, er “fascinerende”, fordi den danner par for livet, et usædvanligt træk blandt aber, siger ekspeditionsleder Thomas Defler, der er primatolog på det statslige universitet i Bogotá i Colombia. Par bliver ofte observeret siddende på grene med sammenflettede haler.

Et typisk Caquetá-springabepar får én baby om året, og bortset fra diegivning tager faren sig af det meste af ungens pleje, siger Thomas Defler. Det vides ikke, hvorfor faren påtager sig den største del af arbejdet, men det giver muligvis et udviklingsmæssigt forspring, siger han.

Opdagelsen, der er støttet af Conservation Internationals primatfond og Conservation International Colombia, blev offentliggjort på internettet 12. august af tidsskriftet Primate Conservation.

Efterhånden som levestederne i Amazonas-regnskoven bliver mere og mere spredte for at give plads for colombiansk kvægdrift, tvinges den nyopdagede Caquetá-springabe til at bevæge sig mere på jorden, siger Thomas Defler.

Den øgede færdsel på jorden kan gøre arten mere sårbar over for rovdyr som f.eks. margaykatte og rovfugle, siger han.

Det anslås, at der i dag lever færre end 250 Caquetá-springaber – hvilket betyder, at IUCN (International Union for Conservation of Nature) formentlig vil klassificere primaten som stærkt truet, siger han.

Heldigvis, tilføjer Thomas Defler, ser det ud til, at aben godt kan leve i sekundær skov – områder, der er groet til igen efter at være ryddet med henblik på landbrug eller byggemodning.

Caquetá-springaben lever i grupper på omkring fire langs floder i Caquetá-provinsen.

Som andre frugtædere spiller aben en afgørende rolle for spredningen af plantefrø i regnskoven, understreger Thomas Defler.

Måske er du interesseret i ...

Læs også