Hvorfor vasker aber sig med urin?

Hanaber, der gnider deres pels med urin, gør det muligvis for at gøre sig selv uimodståelige for hunner, viser en ny undersøgelse.

3. marts 2011 af Christine Dell'Amore, National Geographic News

Adskillige abearters hanner og hunner tisser i deres hænder og gnider derefter energisk væsken ind i deres pels. Forskere har fremsat forskellige teorier som forklaring på adfærden, lige fra regulering af kropstemperaturen til at kommunikere aggressive følelser.

Nu har hjernebilleder fra hun-kapucineraber afsløret, at urin fra hanner sender seksuelle signaler, siger lederen af undersøgelsen, Kimberley A. Phillips, der er psykolog på Trinity University i Texas i USA.

"En han, der er smurt ind i urin, er tilsyneladende ret så tiltrækkende," siger Kimberley A. Phillips.

Bekræfter abeurin dominans?

Under test med MR-scanner udsatte Kimberley A. Phillips og hendes kolleger fire hunaber for urin, der i forvejen var indsamlet fra voksne hanner og unge hanner. Alle de aber, der blev brugt i eksperimentet, var født i fangenskab.

Holdet fandt, at nogle af de dele af hunnernes hjerner, der har forbindelse med lugt og seksuel adfærd, blev aktiveret mere af de voksnes urin end af de unges, siger Kimberley A. Phillips.

Kimberley A. Phillips ved ikke præcis, hvilket signal urinduftende hanner sender til hunnerne. Men det er muligt, at urinen – der indeholder det mandlige kønshormon testosteron – er en alternativ måde for hunner at bedømme en hans sociale status på, bemærker hun.

Seksuelt modtagelige hun-kapucinere vil eksempelvis indlade sig med alfahanner – der har mere testosteron i deres tis – omkring 80 % af tiden, siger hun.

Kimberley A. Phillips tilføjer, at hun ikke har den fulde forklaring på formålet med urinvaskning, især fordi hunner og unge også tager del i adfærden. Derudover har hun endnu ikke undersøgt, hvordan hanners hjerner reagerer på hunners urin.

Seksuelle signaler, tilføjer hun, udgør "givetvis ikke hele billedet".

Måske er du interesseret i ...

Læs også