En chimpanse forsøger at få fingre i honningen ved at banke hul på et bibo i et hulrum i et træ. Hunnen bruger næsten 40 minut­- ter og en halv snes pinde af forskellig størrelse, før den får hul på boet. Denne form for honningjagt er til­lært adfærd og er ikke blevet observeret uden for Centralafrika.

Galleri: Sandheden om chimpanser

Chimpanserne i det nordlige Congos urskov har stort set aldrig mødt mennesker. De udviser en dyb fascination af os – og en avanceret redskabskultur, som ikke er set andre steder.

25. februar 2010

Chimpanserne i det nordlige Congos urskov har stort set aldrig mødt mennesker. De udviser en dyb fascination af os – og en avanceret redskabskultur, som ikke er set andre steder. Foto: Ian Nichols

Efter morgenmaden hygger mætte chimpanser fra Moto-flokken sig i trætoppene. De søger føde i grupper, der ændrer størrelse og sammensætning time for time. Frugttræer kan føre individer sammen, som ikke har set hinanden i ugevis.

Mens regnen siler ned i Nouabalé-Ndoki Nationalpark, giver en chimpanse sit besyv med i et ophidset kor af hujen.

En hanchimpanse er ankommet til et termitbo med en fiskestang og en prikkepind for at fiske en proteinrig godbid op. Hannen har brækket en hård, lige pind af et træ til prikkepinden. I munden holder den en blødere stængel, som den har forarbejdet ved at trække enden igennem sine tænder, så de yderste 15 cm er blevet flossede.

Chimpansen bruger den største pind til at prikke hul i termitboet...

...og derefter stikker den det andet redskab ned i hullet.

Hvis den har gjort det rigtigt, vil der hænge insekter fast i trevlerne, når den trækker stænglen ud af boet.

En lille flok chimpanser udløser en videokamerafælde, som forskerne bruger til at observere deres studieobjekter uden at påvirke deres adfærd. Ti års iagttagelser af dette uberørte levested har givet ny indsigt i chimpansekulturens kompleksitet.

Dave Morgan og Crickette Sanz undersøger de redskaber, chimpanserne bruger til at skaffe føde. Chimpanserne rører rundt i underjordiske myreboer med lange grene og samler de insekter, der tvinges op til overfladen, med stængler.

En hun med en unge på maven slentrer op ad en gren på et figentræ 40 m over jorden. Skoven med dens tætte kronetag er levested for hundredvis af chimpanser. Her finder de føde, ly og fællesskab og et højtliggende stisystem, så de kan bevæge sig frit rundt i deres territorium.

En voksen chimpanse bruger en pind til at rode i et termitbo, mens en yngre chimpanse leger med en anden pind. Forskere har observeret avanceret værktøjsbrug blandt chimpanserne.An adult chimp uses a stick to puncture an underground termite mound while a youngster plays with another branch. In this remote forest, almost entirely free from human disturbance, researchers have observed complex tool use that they believe is learned and passed from generation to generation in chimpanzee groups.

Leoparder jager chimpanser og lusker derfor rundt nær insektboer og frugttræer.Leopards prey on chimpanzees, prowling near the same insect mounds and fruit-bearing trees that scientists identify as prime sites for their remote cameras.

Primatologist Crickette Sanz udfører en obduktion på en chimpanse. Dyret blev dræbt af en leopard.Protected head to toe from biohazards, primatologist Crickette Sanz performs a necropsy on a chimp. The animal was killed by a leopard. Sample tissues will be tested for pathogens, including the Ebola virus, which has been identified in areas close to Goualougo.

Dave Morgan samler gorilla afføring, som bruges til at spore familie relationer blandt gorillaer. Hans congolesiske guides følger nøje med.Under the watchful gaze of his Congolese guides, American primatologist Dave Morgan collects samples of gorilla dung. Genetic analysis of the feces helps researchers trace gorilla family relationships.

En chimpanse hviler sig højt oppe i træerne. Forskerne bag Goualougo Triangle Ape Project skønner at der er omtrent 400 chimpanser i deres 147 km2 store udforskningsområde.A chimp settles in for a siesta high in the forest canopy. Researchers leading the Goualougo Triangle Ape Project estimate that more than 400 chimps occupy the 147-square-mile study area.

Måske er du interesseret i ...

Læs også