Orangutangen Vanila blev holdt som kæledyr hos en familie i landsbyen Dadahub. Hun sad indespærret i et lille bur og blev kun sjældent fodret. I 2005 blev hun reddet og lever nu et nyt liv i rehabiliteringscenteret i Nyaru Menteng.

Galleri: Orangutangerne

20. november 2009

Nettet strammes om Borneos orangutanger. Deres regnskov bliver ødelagt, og uden den bukker de under for sult, krybskytter og brande. Forældreløse unger rammes hårdest, men de heldigste finder vej til et helt særligt sted. Foto: Mattias Klum. Tekst: Thora Bjørn-Kristensen.

En flok mætte og trætte orangutanger bliver lagt i seng på rehabiliteringscenteret.

En af centerets dyrlæger giver orangutangen Rio antibiotika i et drop. Rio er utryg ved mænd, efter at han så sin mor blive dræbt af plantagearbejdere i 2004, så en kvindelig sygeplejerske må berolige ham.

Centerets yngste går i skovbørnehave fra kl. 8-16. Her leger de frit i træerne, men lader aldrig deres babysittere ude af syne.

Ungerne har ofte ble på, da de tit sidder på ryggen af dyrepasserne.

Menuen står på frugt og mælk, og der er hængekøjer, hvor mennesker og aber kan hvile sig.

Den tidlige morgendis er ved at lette over regnskoven Danum Valley i det nordlige Borneo.

Det er mange år siden, at den store hanorangutang Komeng er vågnet op til denne udsigt. Siden han blev reddet fra en oliepalmeplantage i 2006, har han boet på rehabiliteringscenteret i Nyaru Menteng. Selvom hans tilværelse her er tryg, står livet på centeret langtfra mål med det frie liv i Borneos trækroner.

Et stort skovområde er ryddet og brændt for at gøre plads til oliepalmeplantager i Sarawak i den malaysiske del af Borneo.

I de sidste 20 år er 8000 km2 regnskov fældet for at gøre plads til oliepalmeplantager, der er helt uegnede som levested for orangutanger. I dag er der kun små pletter af uberørt regnskov tilbage, og i lavlandsskoven, hvor orangutangerne har deres naturlige levesteder, er det meste gået tabt. Bestanden er styrtdykket i de sidste 50 år, og de seneste tal fra FN viser, at vilde orangutanger vil være udryddet i 2022, hvis der ikke gribes ind nu. Mørk: Udbredelsen 2008. Lys: Midt i 1900-tallet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også