Hinduerne ærer hulmanaberne, fordi de er symbol på abeguden Hanuman, hvis abehær ifølge et episk digt på sanskrit hjalp med at redde guden Ramas hustru Sita fra en dæmonkonge. Abernes sorte ansigter, hænder og fødder er en påmindelse om de forbrændinger, som Hanuman fik under sin heltedåd.

Galleri: Indiens hulmanaber

Indiens hulmanaber er højt værdsat af mennesker – men de kan også trække veksler på gæstfriheden.

20. juli 2012

Indiens hulmanaber er højt værdsat af mennesker – men de kan også trække veksler på gæstfriheden. Foto: Stefano Unterthiner

Er det abeungernes mødre? Ikke nødvendigvis. Hulmanaber hjælper tit hinanden med at passe ungerne i nært forbundne grupper af hunner med afkom. Ungerne bliver født med en tynd, mørk pels, der bliver tyk og grågylden efter et par måneder.

En ung han benytter sig af sin hellige status. I hundredvis strejfer hulmanaber frit omkring i den historiske park Mandor Garden i udkanten af Jodhpur. De får tilbudt – eller stjæler – masser af godbidder fra folks picnickurve. Men nogle mennesker synes bare, aberne er en plage.

Efter en sjælden byge søger hulmanaberne i ly for et kortvarigt vandfald i ørkenen. Tharørkenen er normalt ugæstfri, tør og brandvarm med temperaturer op til 50°. Aberne er ca. 60 cm lange og vejer 11-18 kg. De er de eneste primater ud over mennesker, der kan klare sig i de barske omgivelser.

Hulmanaberne bruger de lange haler til at holde balancen med på klipperne. Halerne er også gode at hive i, så aben herover overser en oplagt mulighed.

Ungerne lever et farefuldt liv. Over halvdelen af alle hulmanaber dør pga. sygdom eller rovdyr, eller fordi en ny han, der overtager en flok, ofte slår ungerne ihjel.

De aber, der overlever, kan blive næsten 40 år.

Måske er du interesseret i ...

Læs også