33 cirkusløver befries i storstilet redningsaktion

En flok cirkusløver fra Peru og Colombia udskifter manegens savsmuld med afrikansk græs under poterne, når de ankommer til deres nye liv i sikkerhed.

2. maj 2016 af Laurel Neme

Organisationen Animal Defenders International (ADI) har i disse dage travlt med en storstilet redningsaktion, som sender 33 løver ud af fangenskab og ind i frihed.

Løverne slippes dog ikke fri i naturen, fordi overlevelse er umulig for store katte der har fået fjernet kløerne og smadret tænderne af cirkusfolk. I stedet flytter løverne ind i det beskyttede refugium Emoya Big Cat Sanctuary i Sydafrika.

Det fortæller Jan Creamer og Tim Phillips fra ADI, som med Operation Spirit of Freedom kæmper for at redde firbenede artister og andre optrædende dyr i Sydamerika.

Historisk redningsaktion

Missionen var planlagt til at vare fire måneder, men utallige uanmeldte besøg hos cirkusser i Peru og Colombia afslørede langt flere ulovlige dyr i fangenskab, end ADI have regnet med.

Samtidig gav informationer fra offentligheden om illegalt dyrehold redningsfolkene ekstra at se til.

Udover 33 løver fra to lande har operationen også reddet tre bjørne, en tiger, en puma samt en lang række andre dyr, herunder aber, vaskebjørne og papegøjer.

Når løverne sætter poterne på afrikansk jord, vil ADI med ét slag have reddet 108 dyr.

Indsatsen tog hele 18 måneder og er den største redningsaktion af sin art nogensinde.

ADI-folk desinficerer løvernes transportbure før afgang med fly til Sydafrika. Foto: Martin Mejia, Associated Press

Løver flyver på 1. klasse

Under den 14 timer lange flyrejse til Sydafrika får løverne hver sit eget bur, komplet med vand, føde og øjenkontakt med kendte artsfæller, samt personlig overvågning i lastrummet af Creamer og Phillips.

Efter landingen i Johannesburg fragtes løverne med lastvogne til deres nye hjem.

"Det er som et eventyr. Løverne har været i helvede, men kommer nu i paradis på Jord", siger Jan Creamer.

Måske er du interesseret i ...

Læs også