10 fascinerende facts om elefanter

Hvad vejer et elefant-hjerte? Hvorfor kan en elefant ikke hoppe? Og er det sandt, at elefanter kan græde? Få alle svarene her.

1. marts 2016 af Anna-Dora Maron

1. En elefant kan veje op til 6 ton

Den afrikanske elefant er verdens største landdyr, og den gigantiske vegetar kan veje op til 6 ton. Hunelefanten vejer som regel det halve.

Verdens største elefant målte 3,96 meter og vejede derudover 11 ton. Elefanten blev skudt og dræbt i Angola i 1956.

2. Elefantens hjerte er 60 gange større end menneskets

Mens hjernen på en elefant ikke er meget mere end 3 til 4 gange større end en menneskehjerne, kan elefantens hjerte veje helt op til 21 kilo. Til sammenligning vejer et menneskehjerte kun 350 gram.

Selvom hjernen ikke er ligeså så stor i forhold til kroppen som hos et menneske, er elefanten et af de klogeste dyrearter i verden - en elefant har en ligeså kompleks hjerne som et menneske.

3. Elefanter kan ikke hoppe

En elefant er det eneste pattedyr, som ikke kan hoppe. Det skyldes hverken dovenskab eller stædighed - det er fysisk umuligt for en elefant at hoppe på grund af elefantens vægt.

4. Elefanter kommunikerer med forskellige stemmer

Elefanter har helt fantastiske evner til at kommunikere med andre elefanter. En elefant kan kommunikere med forskellige lyde til at advare om fare, kalde på deres mage eller unger og til at skræmme andre elefanter.

Lydene kan ikke altid høres af mennesker, fordi de kun befinder sig på et lydniveau på 0 til 20 hertz (mennesker kan høre lyde fra 20 hertz).

Af og til må elefanten bruge sine fødder til at lytte - fødderne kan opsamle vibrationerne i jorden fra de dybere lydniveauer.

VIDEO: Sådan kommunikerer elefanter med deres stemmer - her lyder det næsten som en kats spinden

5. Elefanter bliver oldgamle

Elefanter lever omtrent lige så længe som os mennesker, og de fleste dør af alderdom inden de runder de 80 år.

Den ældste elefant, der nogensinde har levet, hed Lin Wang og blev imponerende 86 år gammel.

Verdens ældste elefant blev brugt som transportmiddel af både japanerne og kineserne under 2. verdenskrig, og endte som et nationalikon i store dele af Asien. Lin Wang døde i en zoologisk have i Taiwan i 2003.

6. Elefanter kan græde

Elefanter er fyldt med følelser - de kan både græde, lege og le.

Elefanter afholder avancerede ritualer. Når elefanter genforenes efter længere tid, flapper de med deres ører og laver lyde som velkomst.

Når en elefant i flokken dør, afsætter elefanterne flere dage til at sørge over den afdøde. Det foregår blandt andet ved at elefanterne samles i stilhed rundt om den afdøde.

_### Et kærligt dyr

En elefant er et meget kærligt og følsomt dyr. Elefanter kan blandt andet udvise følelser som sorg, medfølelse, selvbevidsthed, altruisme og legesyghed. Foto: Colourbox._

7. En elefant bruger sin snabel som snorkel

Elefanter kan svømme, og når de gør det, bruger de deres snabel som snorkel, så de kan få luft under vandet.

Deres snabel har desuden mange andre fordele - de kan blandt andet bruge snablen til at hente grene ned med og som sugerør for at få vand op fra små vandhuller.

8. Elefantens tætteste slægtning ligner en rotte

Det rottelignende dyr Rock hyrax er et lille pelset pattedyr, som lever i klippede landskaber i Sahara og langs den arabiske halvø. Både rock hyrax og elefanten stammer fra det samme muselignende dyr, som levede flere millioner år tilbage.

På trods af at det er blevet til to vidt forskellige arter i to helt forskellige størrelser, har elefanten og rock hyrax stadig fællestræk i deres genetik. Begge dyr deler blandt andet samme form på deres fødder og har begge god hørelse samt hukommelse.

Mini elefant Denne lille fyr er det dyr, som elefanten deler flest fællestræk med. Det er næsten ikke til at tro, når størrelsen på en elefant og en rock hoxy er så forskellig. Foto: Colourbox.

9. En elefant er gravid i næsten to år

Elefanten er det pattedyr, der er drægtig i længst tid). En elefant får omtrent 4 elefantunger i dens levetid. Elefanter kan dog tidligst blive gravide fra de er 16 år.

Når en elefant har født, samles hele flokken rundt om den nyfødte for at beskytte både moren og den nyfødte. Elefantflokken hjælpes ad om at lære elefantungen at rejse sig.

10. Elefanter kan genkende deres eget spejlbillede

Ligesom babyer, aber, skader og delfiner kan en elefant genkende sig selv i et spejl. I relation til dette kan elefanterne se, hvis de er blevet solbrændte - hvis skaden er sket, behandler de det ved at kaste sand over det solbrændte sted.

Måske er du interesseret i ...

Læs også