Ny teknik kan måske spore bloddiamanter

Bloddiamanter udvindes i krigszoner og bruges til at finansiere væbnede grupper. En ny metode, der fastslår, hvor en ædelsten stammer fra, kan måske være med til at forhindre den ulovlige handel.

Mark Thiessen

Vidste du, at man kan spore, hvor ædelsten kommer fra?

 "Bloddiamanter" og "konfliktmineraler" udvindes i krigszoner og bruges til at finansiere væbnede grupper verden over. En ny metode, der fastslår, hvor en sten stammer fra, kan måske være med til at forhindre den ulovlige handel.

Metoden er udviklet af et firma i USA, og den kan med 95 procents nøjagtighed sige, hvor alt fra rubiner, uslebne smaragder eller mineraler til mobiltelefoner kommer fra.

Processen sættes i gang ved, at en laserstråle omdanner en ganske lille smule af stenen til en klar mikro-plasma, der genererer en gnist, som optages af et spektrometer. Lysets bølgelængder skaber en særegen spektralsekvens, der udspecificeres til 2 millioner datapunkter pr. prøve.

I løbet af få minutter kan man finde ud af, om der findes et match i firmaets database, der i øjeblikket indeholder mere end 50.000 prøver fra over 60 lande.

Metoden er så præcis, at man i visse tilfælde kan lokalisere ædelstenens oprindelsessted helt ned til den enkelte mine, hvor stenen i sin tid blev udvundet.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • De flotteste billeder
  • De bedste artikler
  • Ugens quiz

Fotokonkurrence: Deltag her

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Temaet er vand.

Nyeste blad: Vikinger

Læs om Harald Blåtand, astrofysikernes usynlige verden og Floridas kamp mod stigning af verdenshavene.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications