Hvad er Jupiters røde plet?

Den farvestrålende planet Jupiter har en rød plet på størrelse med Jorden.

NASA

Jupiter er vores solsystems største planet og en af de fire såkaldte gaskæmper, der ikke har en fast overflade. Jupiters yderste lag består af gasser, der hele tiden er i bevægelse. De farvestrålende striber, man ser på billeder af planeten, er skyer af de forskellige gasarter i atmosfæren.

Blandt Jupiters striber kan man se en karakteristisk rød plet, som er en enorm hvirvelstorm, der har raset i mindst 300 år. I den røde plet bevæger gasserne sig hurtigere. Der er målt hastigheder på over 100 m/sek.

Plettens røde farve skyldes sandsynligvis fosfor, og dens farvenuance, facon og størrelse varierer. Når den er størst, kan den være op til 40.000 km i diameter, dvs. ca. tre gange Jordens diameter – når den er mindst, er den "kun" på størrelse med Jorden.

Planeten Jupiter har været kendt af astronomer siden oldtiden og er opkaldt efter den øverste gud i romersk mytologi.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • De flotteste billeder
  • De bedste artikler
  • Ugens quiz

Fotokonkurrence: Deltag her

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Temaet er Mennesker.

Nyt nummer: Det Hellige Land

Abonnement: Paul Salopek er nået til Mellemøsten på sin 7 år lange rejse, som følger vores forfædres vandring ud af Afrika. Læs hans beretning fra Det Hellige Land.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications