Er dette fremtidens pengeseddel?

Flere lande er begyndt at bruge pengesedler af plastic. De er dyrere at fremstille men holder længere og er sværere at forfalske.

Mark Thiessen

Pengesedlerne i Canada får en opgradering. Sidst i 2013 vil alle nytrykte pengesedler være glatte polymersedler spækket med elementer, der gør dem sværere at forfalske.

De nye 100- og 50-dollarsedler er allerede i omløb, og selvom plasticsedlerne er dyrere at fremstille, så holder de mindst 2,5 gange længere, end papirsedler gør.

Nye sikkerhedstiltag omfatter bl.a. en bred, gennemsigtig stribe med hologrammer, der skifter farve, og et ahornblad med tal, der kun kan ses i et bestemt lys. Sikkerheden var hovedårsagen til de nye sedler, siger den nuværende direktør for Canadas nationalbank, Gerry Gaetz.

Omkostningerne ved at modarbejde forfalskninger kostede canadierne knap 75 millioner kroner, da de var på sit højeste i 2004. En håndfuld andre lande bruger ligeledes kun plasticsedler, der blev lanceret første gang i Australien i 1988.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Nyt blad: Naturens mesterværk

Øjne kan bestå af alt mellem primitive lysfølsomme pletter til superskarpe kameraøjne. Hvorfor har de udviklet sig så forskelligt?

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications