Kan helt små spædbørn virkelig dykke?

Er det virkelig rigtigt, at små spædbørn pr refleks kan dykke - uden at få væske i svælget?

MasterFinally

Ja, babyer har en medfødt refleks, kaldet dykkerefleksen, som lukker luftrøret, når der kommer væske ned i svælget – dog ikke, hvis det er modermælk.

Kemiske receptorer tæt ved stemmebåndet registrerer væsken og sender besked til hjernen om at lukke strubelåget tæt over luftrøret. Samtidigt daler hjertets pumpefrekvens markant, blodtrykket stiger, og blodet bliver omdirigeret fra arme og ben til hjernen, hjertet og lungerne. Alt sammen har til formål at spare på ilten.

Under vandet vil barnet reflektorisk lave svømmebevægelser, og når det kommer op af vandet igen, vil det – også reflektorisk – synke. På den måde sørger refleksen for, at vand i svælget sendes ned i spiserøret og ikke i luftrøret.

Refleksen styres af hjernestammen og er aktiv, indtil barnet er omkring seks måneder gammelt. Derefter overtager storhjernen styringen, så barnet bevidst kan lukke af, hvis det sluger vand.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications