Akupunktur nedsætter stress

De fleste af os har oplevet stress og forsøgt forskellige metoder til at nedsætte stress. Men hvad virker egentlig? Akupunktur gør, åbenbart. Forskere har nemlig fundet det første molekylære bevis på, at akupunktur nedsætter stress.

Walmor Corrêa

Rotter kan lide mørke, og denne forkærlighed for dunkle steder gav akupunktør Ladan Eshkevari en ide: Hun trænede nogle rotter til at putte sig i tåen på en sok, hvor de følte sig trygge.

Rotternes bagben stak ud af sokken, så Ladan Eshkevari kunne sætte nåle i et akupunkturpunkt på rotterne under knæet kaldet zusanli – kinesisk for "tre mil mere", eftersom en nål sat her genopfrisker trætte ben. Punktet behandler også stress, der i rotternes tilfælde bestod i en time i et bur belagt med knust is.

De rotter, der fik isat nåle, producerede lavere niveauer af neuropeptid Y – et molekyle, som bliver forhøjet hos stressede rotter. Det er det første molekylære bevis på, at akupunktur nedsætter stress.

Akupunktur bygger på teorien om, at kroppens energibaner, meridianerne, kan manipuleres i akupunkturpunkterne. Der er udarbejdet præcise oversigter over disse både for mennesker og dyr.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications