Kolera er tilbage

En ældgammel plage bliver ved med at modstå de moderne tiltag, der skal slå den ned.

Walter Astrada

Måneder efter jordskælvet på Haiti i 2010 dukkede kolera op på øen for første gang i over 100 år, og folk måtte behandles i improviserede hospitaler i Port-au-Prince. Trods en intensiv indsats for at inddæmme koleraen har epidemien nu slået mere end 6000 mennesker ihjel i Haiti.

Gentagne koleraudbrud plager også Afrika syd for Sahara og Sydøstasien. Kolera giver kraftig diarré og kan dræbe et menneske på få timer.

Bakterien bag sygdommen, Vibrio cholerae, stammer fra floddeltaet omkring Ganges i Indien, og i 1800-tallet begyndte den at bevæge sig rundt i verden, spredt af rejsende. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) startede den nuværende, globale pandemi i 1961. Eksperter i infektionssygdomme har mistanke om, at de fredsbevarende tropper tog koleraen med til Haiti sidste år. Dna-undersøgelser har sporet den tilbage til Sydøstasien.

Kolera smitter via inficeret mad eller drikke, men ny forskning viser, at mange miljømæssige faktorer – såsom vandtemperatur, gennemstrømning og pH-værdi – har betydning for udbruddene, der i dag er blevet mere langvarige. Og det gør dem vanskelige at forudsige.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Nyt blad: Naturens mesterværk

Øjne kan bestå af alt mellem primitive lysfølsomme pletter til superskarpe kameraøjne. Hvorfor har de udviklet sig så forskelligt?

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications