Hvorfor skal man skylle brandsår?

Hvis man brænder sig gælder det om at få brandsåret under den kolde hane. Det letter smerten og sætter de beskadigede celler på en slags vågeblus.

Wikimedia/Rama

De fleste ved, at hvis man har brændt sig, gælder det om hurtigt at få det forbrændte område under den kolde hane. Men hvorfor?

Det er fordi, at der starter en smertefuld inflammatorisk proces i hudcellerne umiddelbart efter, at skaden er sket. Denne proces hæmmes af det kolde vand.

Så nedkølingen har så at sige to formål: at lette smerten og at sørge for, at så mange af de beskadede celler som muligt sættes på en slags vågeblus, så deres evne til spontant at hele senere i forløbet bibeholdes.

Nedkølingen skal fortsætte, indtil smerten er væk, og vandet skal have den temperatur, der føles mest smerte­lindrende. Og et sidste godt råd: nedkøl aldrig med is eller isvand.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

NYT BLAD: Hajen, der æder skibbrudne?

Den hvidtippede haj har ry for især at fortære skibbrudne. Er det sandt, eller er det en myte? Få svaret i National Geographic nr. 8/2016, som er i salg nu.

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications