Hvad spiser vi i fremtiden?

Hvad har insekter, kikærter og kartofler til fælles? De er fremtidens føde, siger forskere.

David Liitt­schwa­ger

Fødevareefterspørgslen forventes at stige med ca. 70 % i 2050, men hvor skal al den mad komme fra?

Protein fra insekter

De er nærende, findes i overflod og er ofte knasende.

Græshopper, næsehornsbiller og termitter er bare nogle af de mere end 1000 insektarter, der spises verden over.

De fleste indsamles i naturen. Men som fødevarepriserne stiger, vil insektfarme måske blive en industri i vækst.

Den kraftfulde Kikært

Kikærter indeholder to gange så meget protein som majs og over fire gange så mange fibre som brune ris.

De proteinrige kikærter dyrkes i over 50 lande fra Middelhavet til Sydasien, så forbedrede udgaver ville kunne bidrage til at løse fremtidens fødevarebehov.

Denne bælgplante beriger også jorden med kvælstof, så landmænd kan bruge mindre gødning. Nye kikærtevarianter udviklet til barskere forhold har givet landmænd i Afrika og Asien dobbelt så stort udbytte.

Den ydmyge kartoffel

Kina, verdens største kartoffelproducent, er ved at udvikle sygdomsfri læggekartofler og nye varianter lavet til forskellige klimaer, efterhånden som landets befolkning vokser.