Vaniljesmag er ofte kunstig

Vidste du, at vaniljesmagen i mange af de søde sager og desserter, vi køber i supermarkedet, er kunstigt fremstillet?

15. januar 2014

Den karakteristiske vaniljesmag kommer fra et kemikalie kaldet vanillin, som er den dominerende smagsforbindelse blandt hundreder, der findes i vaniljestænger - de kødfulde kapsler fra den tropiske orkideslægt Vanilla. Men ofte har den vanillin, der bruges i vores fødevarer, intet som helst med vaniljestænger at gøre.

Vaniljesmag sammensat

Tim Ecott, som er ekspert i vaniljens historie, fortæller, at de fleste søde sager med vaniljesmag, vi køber i butikkerne, er smagssat med en syntetisk udgave fra andre planter, træ og endda kultjære. Kokke foretrækker den ægte vare, men forbrugerne ser ud til at være ligeglade. "At bruge vanillin fra andre kilder er ikke ligefrem svindel," siger Tim Ecott, "men det er heller ikke at have helt rent mel i posen."

Måske er du interesseret i ...

Læs også