Sydens solmodne skatte

Tomaten forekommer nærmest at være en grundingrediens i middelhavskøkkenet, men det er faktisk ikke så mange år siden, den første gang fandt vej til Europa.

12. juni 2014

Stammer fra Sydamerikas sletter

Tomaten stammer oprindeligt fra Sydamerikas vestlige sletter. Den hører til natskyggefamilien og er dermed beslægtet med kartoffel, peberfrugt og aubergine. Den farverige frugt blev bragt til Spanien med de spanske erobrere omkring 1540, og herfra spredte den sig til Italien og til resten af Europa.

Tomaten kom til Europa som prydplante

Så vidt vides, var de første tomater, der nåede til Europa, gule. Måske derfor kaldte italienerne frugten pomodoro, “gyldent æble”. Men tomaten blev ikke i første omgang bragt til Europa som fødevare.

Den kom hertil som prydplante, for de stærke farver fik folk til at tro, at den var giftig og måske endda forårsagede kræft. Det var først et stykke inde i 1700-tallet, at tomaten for alvor blev en grundbestanddel i Sydens køkken.

Den nåede til Danmark omkring 1770. På dette tidspunkt begyndte man også at anerkende dens mange sundhedsfordele. Tomater er rige på C-vitamin og antioxidanter, og i dag tillægges frugten flere sygdomsforebyggende egenskaber.

Tomater dyrkes i hele verden

Tomater dyrkes over det meste af verden, også i Danmark, men vi er en lille spiller på markedet. I 2012 producerede vi godt 13.000 ton tomater – udelukkende i drivhus. Under sydligere himmelstrøg, blandt andet i Spanien, som sammen med Italien er en af de store tomatproducenter i Europa, dyrkes tomater også i det fri fra juni til september, og udbuddet er langt større og mere eksotisk end herhjemme. Intensivt landbrug har dog i løbet af det sidste århundrede truet planten.

Truslen fra pesticider

Lige nu debatteres det heftigt, i hvor høj grad genmodifikation og brug af pesticider har påvirket dens biologiske mangfoldighed og næringsværdi. Uanset hvad har stordriftslandbrug ført til, at færre lokale sorter dyrkes.

Små landbrug og genbanker i Spanien har selv taget initiativ til at bevare de sjældent dyrkede tomater. Takket være dem kan også de næste generationer af spaniere – og vi andre – få fornøjelse af en varieret symfoni af tomater.

Tomatproducenter

Så meget producerer de ti største tomatproducenter i verden. I millioner ton: Kina: 50,1 Indien: 17,5 USA: 13,2 Tyrkiet: 11,3 Egypten: 8,6 Iran: 6 Italien: 5,1 Spanien: 4 Brasilien: 3,8 Mexico: 3,4

Måske er du interesseret i ...

Læs også