Quinoa er en populær fødevare

Quinoa er en populær plante. Den hører naturligt hjemme ved Titicacasøen i Andesbjergene og har været et vigtigt næringsmiddel for befolkningen her i årtusinder.

11. marts 2014

I de sidste ti år har andre også fået smag for de næringsrige frø. Det har fået produktionen i Andesbjergene til at stige fra 20.000 ton årligt i 1990 til 80.000 ton i 2011.

Stor efterspørgsel Bønderne kæmper for at leve op til efterspørgslen, og i nogle byområder har befolkningen ikke råd til at købe quinoa på grund af de forhøjede priser. Nu er lande på andre kontinenter også hoppet med på quinoavognen og er begyndt at dyrke planten.

Quinoa skal bekæmpe hungersnød

57 lande i verden producerer quinoa, herunder Frankrig, Thailand, Australien, USA - samt Afrika, hvor FN håber, at frøets høje proteinindhold kan være med til at bekæmpe hungersnød.

Ideelle varianter til forskelligt klima Mangfoldighed er det langsigtede mål, siger Kevin Murphy, der er planteforædler ved Washington State University. "Der er hundredvis af quinoavarianter, og vores mål er at udvikle ideelle varianter til forskellige klimaforhold."

Billigere quinoa på vej I dag kommer det meste af verdens quinoa fra Bolivia, Peru og Ecuador, men med det fortsatte forædlingsarbejde vil man snart kunne finde lokalt produceret - og billigere - quinoa i butikkerne, siger Kevin Murphy.

Måske er du interesseret i ...

Læs også