Madspild: 1,3 milliarder ton fødevarer går tabt hvert år

Det svarer til, at en tredjedel af de fødevarer, som årligt produceres på verdensplan – nok til at brødføde 3 milliarder mennesker – ryger i skraldespanden.

18. august 2014 af Elizabeth Royte

Madspild giver klimaproblemer

Madspild er ikke alene dyrt for den enkelte familie (en dansk gennemsnitsfamilie smider mad ud for 10.000 kr. om året). Det bidrager også i stort omfang til det voksende klimaproblem:

Hvis det globale madspild var et land, ville det være den tredjestørste udleder af drivhusgasser i verden efter Kina og USA.

Madspildet kan nedbringes

I udviklingslandene sker det største spild under produktionen, håndteringen og forarbejdningen af fødevarerne. Simple løsninger til køling, emballering og bedre transport vil have en enorm betydning. For eksempel har det hjulpet tomatbønder i Afghanistan til at nedbringe deres spild fra 50 til 5 %.

I ilandene ses det største madspild i fødevarekædens detail- og forbrugerled, og her kan økonomi komme på tværs af enkle løsninger. For supermarkeder kan det for eksempel snildt give mere mening at smide overskydende æbler i affaldscontaineren end at sætte prisen på dem ned, for det ville undergrave salget af æbler til fuld pris.

Madspild er en hån mod dem, der sulter

Men at have for meget mad er ikke bare et luksusproblem. Verden kan ikke længere holde til det. Det er på alle måder for dyrt, og det er en hån mod de millioner af mennesker, der ikke har nok at spise.

Læs artiklen: Madspild koster dyrt

Læs hele artiklen om, hvordan indstillingen til madspild er ved at ændre sig, og om, hvor langt vi faktisk kan nå med få midler, i den fulde artikel fra National Geographic 8/2014 her:

NB! Du skal have en profil på National Geographic for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i ...

Læs også