Kernefri tomater sender bierne på ferie

Japanske forskere har udviklet en kernefri tomat, der ikke kræver bestøvning. Tomaten er desværre ikke spiselig, men måske er det også noget forskerne kan ændre på.

7. august 2014

Tomater skal bestøves for at producere frugter. Som regel hjælper honningbier med det, men de er ikke effektive flyvere hele året, og så må tomatavlerne selv stå for bestøvningen.

Det arbejde kan de måske snart slippe for, for forskere på Tsukuba Universitet i Japan har udviklet en tomat, som ikke kræver bestøvning. Frugterne på denne plante begynder at vokse, så snart planten blomstrer (se billedet), og de producerer ingen kerner.

Kernefri tomat

Tomatfrugten er dog ikke spiselig, da stamsæden er fra en prydplante. “Men hvis vi kan krydse en spiselig tomat med denne nye tomat, vil vi kunne producere spisetomater uden brug af bestøvning,” fortæller professor Hiroshi Ezura fra Tsukuba Universitet. Kernefri vindruer og mandariner har længe været at finde på supermarkedets hylder; snart kan den kernefri tomat måske gøre dem selskab.

Og det stopper ikke her, for teknologien vil kunne bruges på andre afgrøder, for eksempel aubergine og peberfrugt, som begge – ligesom tomaten – hører til natskyggefamilien.

Sådan ser den kernefri tomat ud

Måske er du interesseret i ...

Læs også