Bliver jeg dum af at spise sukker?

Vi ved alle, at sukker kan ødelægge den slanke linje. Nu viser det sig, at den også kan gøre din hjerne slatten.

Masseproduceret slik og mange andre færdigfremstillede fødevarer indeholder ofte glukosesirup med stort fruktoseindhold.
Larsen & Talbert, FoodPix/Getty Images
Masseproduceret slik og mange andre færdigfremstillede fødevarer indeholder ofte glukosesirup med stort fruktoseindhold.

Umådeholden indtagelse af fruktose hæmmer hukommelsen og indlæringen hos rotter, og det giver anledning til bekymring for usunde mennesker.

En ny undersøgelse viser at søde læskedrikke fyldt med sukker forstyrrer hukommelsen og hæmmer indlæringen hos laboratorierotter, hvilket ifølge hjerneforsker Fernando Gomez-Pinilla bør vække "stærk bekymring" med hensyn til, hvad sukker kan gøre ved mennesker.

Rotter fodret med sukker

Fernando Gomez-Pinilla og hans kolleger trænede først rotter til at finde vej gennem en labyrint, samtidig med at de i fem dage kun fik vand og almindeligt rottefoder. De følgende seks uger blev rotternes vand erstattet med saft, der indeholdt 15 % fruktose.

"Det meste sodavand, som folk indtager, indeholder omkring 12 % sukker, så forestil dig, hvis man drak sodavand med sukker tilsat i stedet for vand," siger Fernando Gomez-Pinilla fra University of California i USA.

I perioden på seks uger fik halvdelen af gnaverne desuden hørfrøolie og fiskeolie, som begge er rige på omega-3-fedtsyrer. Disse antioxidanter beskytter muligvis mod skader i de kemiske forbindelser i hjernen, der kaldes synapser, viser tidligere forskning.

Efter seks uger på fruktosesaft var samtlige rotter længere tid om at løbe igennem labyrinten. De, der havde fået omega-3, var dog en smule hurtigere end deres modparter.

Sukker påvirker indlæring

Ved at studere laboratorierotternes dissekerede hjerner fastslog forskerne, at kosten med højt fruktoseindhold havde påvirket synapsernes evne til at ændre sig, hvilket er en afgørende faktor ved indlæring. De sukkerholdige drikke havde også forstyrret det sukkerregulerende protein insulin i et område af hjernen ved navn hippocampus, der spiller en rolle i forbindelse med lagring af hukommelsesindtryk hos både rotter og mennesker.

"Jeg blev meget overrasket over at se, hvor kraftig en virkning sukker kan have på hjernen. Det bekymrer mig at vide, at den kost, folk spiser, kan påvirke humør og indlæringsevne så meget," siger Fernando Gomez-Pinilla.

Sukker skal ikke have hele skylden

Glukosesirup, der er billigere end almindeligt sukker, tilsættes ofte læskedrikke, krydderier og andre færdigfremstillede fødevarer.

I USA indtager en person i gennemsnit over 27 kg af det om året, oplyser det amerikanske landbrugsministerium. Indtagelsen af rørsukker og roesukker, der også indeholder fruktose, er kun en smule lavere.

"Jeg siger ikke, at fruktose er dårligt, man skal ikke give et enkelt næringsstof hele skylden," siger Fernando Gomez-Pinilla. "Det store problem er indtagelse af for store mængder."

"Vi vil også gerne have folk til at tænke over deres kost i det hele taget og huske at spise omega-3-fedtsyrer", der findes i fødevarer som f.eks. laks, tun, valnødder og olivenolie.

Den næste opgave for holdet "er at fastslå, om langtidsvirkningerne af dårlig kost er uoprettelige", siger fysiolog Jill Barnes fra Mayo Clinic i Minnesota, som ikke har medvirket i dette forskningsprojekt.

Fremtidig forskning bør også fokusere på de virkninger, kosten kan tænkes at have på aldring og udvikling. "Hvad sker der for eksempel hos yngre dyr eller mennesker, når de udsættes permanent for store mængder sukker og små mængder omega-3-fedtsyrer under opvæksten?" spørger Jill Barnes.

Derudover, siger lederen af undersøgelsen, Fernando Gomez-Pinilla, "kan vi kigge på, hvordan kosten kan påvirke forstyrrelser som posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD)" ved at udsætte en belastet hjerne for endnu mere belastning. "Måske kan følgevirkningerne af PTSD være meget værre hos en, der ikke spiser sundt."

Undersøgelsen af den sukkerholdige kost blev offentliggjort 15. maj i Journal of Physiology.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • De flotteste billeder
  • De bedste artikler
  • Ugens quiz

Nyt blad: Pak sammen, T. rex

Abonnement: I blad nr. 10 / 2014 kan du læse om giganten Spinosaurus, som var det største og drabeligste rovdyr på kloden. Større end Tyrannosaurus rex...

Fotokonkurrence: Deltag her

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Temaet er Aften- og nattebilleder.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications