Jeres bedste tips til at undgå madspild

I sommeren 2014 satte vi fokus på madspild og hvad vi selv kan gøre for at undgå madspild. Her har vi samlet de bedste af jeres tips.

18. september 2014

Genbrug rester...

"Lav en madpakke af resterne fra aftensmaden" - Mattias Lenhult, Sverige

"Hvis man har små børn, eller kender nogen som har, kan mange rester af aftensmad blendes til babymad. Alternativt kan rester nogle gange bruges som ingrediens i morgendagens mad, feks som fars i fyldte pebre." - Maja Touzari Janesdatter Greenwood, Danmark

"Bruge bløde, halvgamle gulerødder (og andre grøntsager) til at lave en suppe." - Anne-Cathrine Stærke, Danmark

”Smid ikke rester ud, de kan spises dagen derpå eller fryses ned.” - Sören Ernst Pettersson, Sverige

Tænk dig om...

"Lav en madplan" - Lærke Littlebird, Danmark

"Tjek, hvad du reelt mangler, i køleskabet, inden du går ud og køber ind." - Inger Elisabeth Grønningen, Norge

"Brug din sunde fornuft, når madvaren har overskredet sidste salgsdato: Lugt til den, eller smag på den. Ofte er der ikke noget i vejen med den. Jeg laver ofte store portioner af en madret og fryser ned i portioner til flere dage, da det er økonomisk rentabelt og der ikke spildes mad. Jeg får altid spist mine rester." - Charlotte Firring Jensen, Danmark

"Opdrag børnene til at den mad de tager på tallerken også skal spises." - Saana Karhu, Finland

"Et gammelt kinesisk tip til at leve sundt og længe siger, at vi kun skal spise os 80% mætte til hvert måltid. Hvis vi tilbereder mindre mad end vi kan spise, bliver mindre smidt ud." - Johnny Hagen, Norge

Få høns...

"Har du en have, så få et par høns. De kan snildt omsætte de fleste madrester til gode æg. Gødningen kan f.eks. bruges i urtehaven." - Søren Vivelsted, Danmark

I supermarkedet...

"Del den mad ud, som butikkerne smider ud (fordi den har overskredet sidste salgsdato), til folk, som ikke har så mange penge." - Sofia Emilia Hako, Finland

"Hop ikke på tricket med at købe to agurker i stedet for én i supermarkedet. Prisforskellen er ofte marginal og det er meget uøkonomisk, hvis du ender med at smide en rådden agurk ud." - Per Gunnarsson, Sverige

"Køb ind dagligt, og køb kun det, du skal bruge i dag eller de nærmeste dage. Så får man friske varer, og supermarkederne får en mere jævn gennemstrømning af varer, der passer til forbrugernes behov." - Thomas Regin Kirk, Danmark

På restauranten...

"Indfør en certificering af restauranter, der serverer hele deres menu i small, medium og large portioner – med prisforskel, så man ikke ikke tager en stor portion, fordi man alligevel skal betale for det." - Mårten Sörliden, Sverige

Måske er du interesseret i ...

Læs også