Din mad er mere berejst end dig

Grøntsager og frugter har ikke altid haft samme størrelse og smag. Før i tiden var madvarer udsat for geografisk isolation, men med menneskets årtusinders arbejde med forædling og udvælgelse, er madvarer i dag brudt ud af den geografiske isolering.

Frugt og grønt udviklede sig i geografisk isolation

Nutidens frugt og grøntsager er resultatet af årtusinders arbejde med forædling og udvælgelse. Tidlige vilde sorter af verdens nøgleafgrøder udviklede sig i geografisk isolation og spredtes med vinden eller oversvømmelser eller ved hjælp af fuglenes efterladenskaber. Med tiden udviklede mennesker særligt foretrukne afgrøder, lagrede frø og eksperimenterede med vækstforhold for ønskede fødevarer. Genetikere kalder den proces domesticering. Bønder kalder det landbrug.

Frugter havde anden størrelse og smag

De fleste moderne afgrøder ligner ikke deres mere primitive stamfædre. Tidlige jordbær var ikke så store og søde som nutidens sorter. Æblerne, vi køber i supermarkedet, er kloner og ville være vanskelige at producere uden podning.

Mennesket er skyld i ændring af fødevarerne

Man skal nærmest være videnskabsdetektiv for at finde frem til en afgrødes oprindelse, men ved hjælp af genom-viden og historiske optegnelser kan man spore udviklingen. “En plantes evolution ændrede sig typisk, så snart mennesker rørte ved den,” siger Paul Gepts fra University of California, som forsker i bønner og andre afgrøders oprindelse og evolution. Viden om fødevarernes historie kan hjælpe forskerne til at give os endnu bedre mad på vores tallerkener i fremtiden.

  • ### Avocado:

    Frugten kommer oprindeligt fra Mexico og Centralamerika. I dag dyrkes tre sorter – under forskellige forhold.

  • ### Solsikke:

    Denne plante hører naturligt hjemme i Nordamerika. Frøene høstes ofte for deres olie.

  • ### Vindrue:

    Vilde vindruer blev kun domesticeret en gang, i Sydkaukasus, hvorfra de blev spredt rundt i verden.

  • ### Æble:

    Kommer fra Centralasien og menes i første omgang at være spredt via Silkevejen.

  • ### Citrusfrugt:

    Vor tids appelsiner og mandariner har udviklet sig fra primitive mandariner og pomeloer fra Østasien.

  • ### Jordbær:

    Det moderne jordbær er en hybrid mellem to sorter – en fra Syd- og en fra Nordamerika.

  • ### Ananas:

    Frugten kommer fra Amazonas. Man mener, at europæiske opdagelsesrejsende tog den med hjem.

  • ### Kaffe:

    Kaffen voksede først i Etiopien og blev indført i Asien, Europa og så Sydamerika, hvor den dyrkes mest nu.

  • ### Aubergine:

    To sorter blev domesticeret i Indien og Kina. Den ene spredte sig østpå, den anden vestpå.

  • ### Banan:

    Ny Guinea havde de første bananer. Den vigtigste moderne sort er en klon fra Sydøstasien.

Måske er du interesseret i ...

Læs også