5 ting du ikke vidste om øl

Hvor meget ved du egentlig om øl? Læs, hvorfor vikingerne drak så meget øl, og hvor meget en pilsner egentlig feder.

4. december 2013
  • Øl er betegnelsen for en gæret alkoholdrik fremstillet af malt (især bygmalt), vand, humle og gær. Malten bruges som næring til gæren under gæringsprocessen og til at give farve og smag. Den bitre humle bruges især som smagstilsætning.

  • Vi har brygget og nydt øl siden før 6000 f.Kr. Dengang blev det brygget af sumererne og babylonierne i Mesopotamien. Der er fundet relieffer på egyptiske grave dateret til 2400 f.Kr., der viser, hvordan de bryggede øl af knuste og tørrede bygkerner.

  • Bryggeriet Weihenstephan i Bayern i Tyskland menes at være verdens ældste, stadig fungerende bryggeri. Der findes skriftlige kilder, der dokumenterer, at der har været brygget øl på det tidligere benediktinerkloster siden 1040.

  • Vikingerne drak øl i store mængder, især fordi vandet dengang kunne være sundhedsskadeligt. Alle drak øl, også børn, men de drak en version med færre promiller. Dengang krydrede man med porse, enebær, røllike, bynke, egebark og malurt. Først i 1200-tallet blev det almindeligt at krydre med humle (herover).

  • Og hvis du tror, at en pilsner feder mere end juice eller mælk, kan du godt tro om igen. En pilsnerøl indeholder 38 kcal pr. 100 g, appelsinjuice 43 kcal, letmælk 48 kcal og rødvin 73 kcal.

Måske er du interesseret i ...

Læs også