Mænd spreder flest bakterier på kontoret

Din arbejdsplads er måske hjemsted for lige så mange bakteriearter som et toilet og det er mænd, der spreder flest bakterier, hævder en ny undersøgelse.

Telefoner er noget af det kontorinventar, der er mest fyldt med bakterier (arkivbillede).
Lynn Johnson, National Geographic
Telefoner er noget af det kontorinventar, der er mest fyldt med bakterier (arkivbillede).

Kontorer myldrer med ligeså mange bakterier som man finder på toiletter og på fly.

Men ikke alle arbejdspladser er lige tæt befolkede af bakterier. Et kontor med flere mænd end kvinder har ifølge undersøgelsen, som er offentliggjort i magasinet PLoS ONE, flere mikrobearter end et kontor fyldt med kvinder.

Hvorfor spreder mænd flere bakterier?

En af forfatterne til undersøgelsen, Scott Kelley, der er biolog på San Diego State University i USA, skitserer to teorier med hensyn til den større mængde af bakterier på "mandekontorer".

Den ene er hygiejne. Mænd "lader generelt til at være mere sjuskede", og tidligere forskning har vist, at mænd ikke vasker hænder og børster tænder lige så hyppigt som kvinder.

En mere sandsynlig forklaring er dog, at mænd ganske enkelt er større, siger Scott Kelley. Mænd har større hænder og munde end kvinder, og derfor er der større overfladearealer, som bakterier kan formere sig på, forklarer han.

Med mindre der f.eks. er tale om en smittende forkølelse, er kontorbakterier ikke noget, man skal frygte, siger Scott Kelley og tilføjer, "Folk skal ikke gå og være bange for deres egne kontorer."

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications