Hvorfor er det så svært at pille et æg?

Det kan være yderst vanskeligt at pille et æg. Hvorfor? Læs videre og find ud af det, samt få syv fakta om æg.

Stacey Ventura

Hvorfor er det af og til så vanskeligt at pille et hårdkogt æg? Skallen kan sidde som limet fast, og til sidst er det meste af ægget endt i skraldespanden sammen med den genstridige skal.

Svaret skal findes i æggets alder. Æggehviden i et nylagt æg har tendens til at sidde godt fast på den indre skalhinde, fordi miljøet inde i ægget har en lavere surhedsgrad. For at kunne pille et æg skal dets pH-værdi være over 8,7.

Et nylagt æg har en pH-værdi på 7,6, og det tager ca. to dage ved stuetemperatur, før det når op på pH 8,7. Efterhånden som æggets beskyttende lag langsomt forsvinder, bliver det mere porøst, absorberer mere luft og frigiver lidt af sin kuldioxid. Dette får æggehviden til at blive mere basisk, hvilket gør, at skalhinderne adskilles, og hindernes tilbøjelighed til at koagulere øges.

Efter nogle dage bliver æggehviden også en smule mindre, så luften mellem æggeskallen og skalhinden bliver større, hvilket gør det lettere at pille det hårdkogte æg.

Og hvad er så den perfekte "pille-alder" for et hårdkogt æg? Omkring 7-10 dage.

Syv fakta om æg

  • En høne er 24-26 timer om at danne et æg.
  • I gennemsnit lægger en høne 300 æg årligt.
  • Æggeblommens gule farve stammer fra plantestofferne karotenoider og xantho-phyller. Hønens foder påvirker farven.
  • Æg indeholder alle næringsstoffer på nær C-vitamin.
  • Man kan tjekke, om et æg er hårdkogt, ved at snurre det rundt på et bord: Et hårdkogt æg roterer hurtigt, da dets masse er fast. Et råt æg drejer trægt.
  • Æggehviden fra ældre æg er mere tyndtflydende. Det gør den mindre stabil, når den piskes til skum.
  • Hele æg indeholder 143 kalorier pr. 100 gram. Hviden har kun 48 kalorier, og blommen hele 317 kalorier pr. 100 gram.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • De flotteste billeder
  • De bedste artikler
  • Ugens quiz

Nyt nummer: Naturens zombier

Abonnement: Er du klar til et gys? Zombier findes ikke kun i skrækfilm. Også i naturen er der væsner, der tager kontrollen over andre og forvandler dem til levende døde.

Fotokonkurrence: Deltag her

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Temaet er Bygninger.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications