Nord Stream afslører Østersøens skatte

Anlæggelsen af det nye Nord Stream rørledningssystem gennem Østersøen fra Rusland til Europa har bragt et væld af arkæologiske fund frem i lyset.

Ved Banzin i Nordtyskland udgraver arkæologerne en bosættelse fra folkevandringstiden. De arbejder side om side med den allerede sammensvejsede rørledning.
Marc Steinmetz
Ved Banzin i Nordtyskland udgraver arkæologerne en bosættelse fra folkevandringstiden. De arbejder side om side med den allerede sammensvejsede rørledning.

Østersøen har altid været forbindelsesvej for de folk, der boede omkring dens kyster. Ikke mindst da forbundet af frie hansestæder med Lübeck i spidsen forbandt regionen i et komplekst handelsnetværk, der strakte sig fra Rusland i øst til Brugge og London i vest som middelalderens svar på EU.

Købmændene sejlede Østersøen tynd med varer som russisk voks og pelse, polsk korn og prøjsisk tømmer, flamske tekstiler, tysk jern og salt og tørfisk fra Norge. De ca. 70 hansestæder (se hanseforbundet i år 1400 herover) lovede hinanden ærlige vægte, lave skatter, adgang til beboelse, lagre og medicinsk pleje. I fællesskab bekæmpede de også pirater, konkurrenter og konger, der var fortørnede over hansaens rigdom og magt.

Nord Stream følger hanseruter

I dag har anlæggelsen af Nord Stream-gasledningen fra Rusland til Tyskland fulgt i kølvandet på de gamle hanseruter gennem Østersøen. Det enorme ingeniør­arbejde med at anlægge rørledningen til lands og til vands har samtidig givet arkæologerne en sjælden lejlighed til at lægge et tværsnit ned gennem hele regionens historie. Og selv om de ofte har arbejdet om kap med rørlæggerne, er de ikke blevet skuffede – alt lige fra sjælden stenalderkunst og overdådige guldskatte til minder om Østersøens store samhandel og søslag er blevet bragt for en dag.

Læs Nord Stream-artiklen

Klik på Download-knappen herunder.

Når du klikker på download-knappen bliver du bedt om at registrere dig som medlem af natgeo.dk. Det tager et minut og er ganske gratis.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications