Sådan taler minearbejdere med overfladen

Minearbejdere kan ikke bruge radio til at tale med overfladen og bruger derfor den simple teknik at banke på loftet med en stok, hvis de bliver indespærret i minen. Nu bliver et nyt system, der bruger magnetisk energi, testet.

En sprængsikret sender-modtager sender beske­der fra en minearbej­der­ ved hjælp af et magnetfelt.
Annie O’Neil
En sprængsikret sender-modtager sender beske­der fra en minearbej­der­ ved hjælp af et magnetfelt.

I West Virginia i USA ligger­ der et netværk af minegange ved navn Robinson Run, som er større end Manhattan. Sidste år bragte 600 minearbejdere næsten 5 millioner ton kul op til overfladen.

Eftersom radiobølger ikke kan trænge igennem jorden, er minearbejderne oplært til at banke med en træstok på loftet for at sende seismiske beskeder, hvis de bliver fanget under jorden. På overfladen bruger redningsfolk sprængstof for at signalere med vibrationer, at eftersøgningen er i gang.

Nu tester minen et nyt kommunikationssystem, der kan holde kontakten med arbejderne under jorden. Det nye system bruger magnetisk energi, som kan trænge igennem klippe, kul og metal – og gør det muligt for indespærrede minearbejdere at tale med redningshold gennem jorden.

Lyd eller tekst kan bevæge sig mere end 457 m vertikalt og 609 m horisontalt på mindre end et minut.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications