Køling fra Solen?

I årevis har energiverdenen grublet over, hvordan Solen kan udnyttes til at gøre boligen køligere.

5. august 2011 af National Geographic News

At bruge Solen til afkøling af luften kan virke ulogisk, når man tænker på den stikkende varme, der rammer tage og vinduer, når Solen står højest på himlen. Men tager man Solens enorme energi i betragtning, giver ideen med solafkøling god mening. Solens energi vil kunne udnyttes, netop når der er mest brug for den.

Solafkøling er en af adskillige ideer til grønne klimaanlæg, der udnytter naturens egne kræfter bedre. Klimaanlæg har gjort livet behageligere om sommeren i den vestlige del af verden, men med enorme energiomkostninger til følge. Det første klimaanlæg, som blev opfundet i 1902 af Willis Haviland Carrier, kølede luften ved at sende den gennem nogle spiralrør, der var nedkølede ved hjælp af kølemiddel. Almindelige klimaanlæg fungerer stort set på samme måde i dag og sluger en masse strøm, når de komprimerer kølemidler fra dampform tilbage til flydende form i hver kølecyklus.

Elværkerne bliver belastet til det yderste på grund af efterspørgslen på køling om sommeren. Det kræver også meget energi at varme boligerne op om vinteren, men der er mange muligheder for opvarmning: naturgas, olie, træ. Køling fungerer almindeligvis ved hjælp af elektricitet. Når strømforbruget om sommeren er på sit højeste i USA, hvor over 80 % af husstandene har klimaanlæg, er det derfor 20 % større end ved maksimal belastning om vinteren. Elselskaberne må have ekstra værker i beredskab for at klare spidsbelastningerne på varme sommereftermiddage, og det er typisk gamle, ineffektive anlæg, der kører på fossilt brændsel. Jo varmere det er, desto hårdere arbejder de.

Selv om klimaanlæg indtil nu ikke har haft lige så stor udbredelse i Europa, har efterspørgslen på køling i EU været stigende, især efter den voldsomme hedebølge i 2003, som man mener, kostede mellem 35.000 og 52.000 mennesker livet. Europa har således stået for noget af den mest omfattende forskning i muligheder for solafkøling.

LG Electronics' solar-hybride kølesystem og Lennox SunSources system med solunderstøttet opvarmning og køling er to eksempler. Solceller i kombination med et traditionelt klimaanlæg udgør dog ikke en komplet løsning. Klimaanlæg i private husholdninger har typisk et energiforbrug på mellem 2000 og 5000 W. LG-systemets solpanel kan kun producere 70 W, så det reducerer kun energiforbruget en lille smule.

Lennox hævder, at deres system, der indbefatter et 190 W panel, kan halvere udgifterne til opvarmning og køling. Som salgsargumenter anfører firmaet, at systemet gør brug af deres mest effektive modeller, at der kan tilsluttes flere solpaneler til systemet, og at kunderne som en del af pakken kan følge deres aktuelle energiforbrug.

Forskere mener dog, at der kan findes bedre løsninger på køling med mindre energi.

Måske er du interesseret i ...

Læs også