Jordens egen køling

Fødestedet for USA's første præsident henter køling nede i jorden.

5. august 2011 af Alexandra Arkin, Medill News Service

I juni blev det propan-baserede varme- og kølesystem i George Washington Birthplace National Monument, tidligere kendt som Popes Creek Plantation, i nærheden af Fredericksburg, Virginia, udskiftet med et geotermisk system. Ud over at erstatte fossilt brændsel med vedvarende energi, jordens konstante temperatur, er systemet stille, hvilket er vigtigt for bevaringen af bygningens atmosfære.

Indtil nu har det været “en kæmpesucces”, siger vedligeholdelseschef Dick Dretsch. “Det fungerer perfekt.”

Geotermiske varmepumper cirkulerer vand eller andre væsker i et lukket kredsløb gennem rør, der ifølge Geothermal Energy Association er gravet ned i jorden i 3 til 91 meters dybde. Nede i jorden er temperaturen 12,7 grader celsius uanset årstiden. Når det er varmt i vejret, suges varmen ud af bygningen og cirkuleres og køles i jorden, før den sendes ind i bygningen igen. Når det er koldt, er temperaturen nede i jorden højere end udenfor, og den relative varme trækkes op af jorden og fordeles i bygningen for at spare energi til opvarmning.

Ifølge USA's kontor for miljøbeskyttelse (EPA) bruger pumperne 25-50 % mindre strøm end konventionelle varme- eller kølesystemer og kan desuden reducere energiforbruget og CO2-udledningen. EPA siger, at geotermiske varmepumper også er meget effektive i fugtige områder, fordi de kan opretholde en relativ luftfugtighed indendøre på ca. 50 %.

Tilbagebetalingsperioden svinger noget. Doug Dougherty, der er direktør for Geothermal Exchange Organization, har netop fået installeret et geotermisk system til 94.000 kr. i sit eget hus i Springfield, Illinois. Selv om det er dobbelt så dyrt som et traditionelt klimaanlæg, forventer han, at det vil skære hans årlige eludgifter ned med to tredjedele og tjene sig hjem i løbet af fire-fem år.

Måske er du interesseret i ...

Læs også