Fotoreportage: Skønhed i forfald

Detroit er blevet et symbol på USA's industrielle forfald. Fotografen Andrew Moore ser alligevel noget smukt i de forladte fabrikker. Han fortæller om det her.

Ford River Rouge-komplekset i Dearborn. Fra fotoreportagen Detroits forfald.
Andrew Moore
Ford River Rouge-komplekset i Dearborn. Fra fotoreportagen Detroits forfald.

Detroit er med sine forladte ­fa­brikker, skoler, huse og teaterbygninger blevet et symbol på USA’s industrielle forfald. Men hvor andre ser en slutning, ser jeg en be­gyndelse.

Naturens mægtige kræfter tilbageerobrer og omdanner bilbyen. Disse fotos af det spirende nye landskab er mit forsøg på en gendigtning af fortiden.

Min far var arkitekt, så jeg voksede op med bygninger. Jeg ser hver af dem med et liv: fra den bygges, til den indtages af mennesker, fra den forlades, til den atter tages i brug. Som fotograf leder jeg efter bygninger, der kan fortælle gribende historier. Det har ført mig til Havana, Sarajevo og nu Detroit.

Ved første øjekast ligner det et moderne Pompeji, men se nærmere på ruinerne: Det menneskeskabte er ved at overgive sig til naturen.

Nogle steder opstår der græssletter og etableres landbrugskollektiver. Ingen ved, hvad der skal ske med Detroit, men et er sikkert:

Forfald er ikke statisk, og det sidste punktum er ikke sat i denne bys historie.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications