Solen kan få verden til at gå i sort

Vejrudsigt fra rummet: solstorme og risiko for katastrofale strømsvigt på Jorden. Er vi forberedte?

Den voldsomme turbulens i Solens atmosfære er indfanget i ekstremt ultraviolet lys af NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO).
NASA Solar dynamics Observatory
Den voldsomme turbulens i Solens atmosfære er indfanget i ekstremt ultraviolet lys af NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO).

Solen – det pulserende hjerte i vores solsystem, der giver vores klode liv, lys og varme – er siden tidernes­ morgen blevet tilbedt som en gud i kulturer over hele verden.

I oldtidens Egypten tilbad man solguden Re og i Indien tilbad man Surya. Aztekerne og formentlig også mayaerne ofrede menneskehjerter fra toppen af deres pyramider for at styrke Solens gang over himlen.

I nordisk mytologi skabte guderne Solen af en glød og lagde den i en vogn, som gudinden Sol kørte hurtigt hen over himlen. I Babylonien tilbad man solguden Shamash, der også var gud for kunsten at læse varsler.

I dag ville astronomerne gerne mestre rumvejr-varslingens kunst. Det viser sig nemlig, at det ikke kun er uvejr på Jorden, der kan have en kraftig indvirkning på os. Det kan store solstorme – voldsomme geomagnetiske udladninger – også have.

I vores elektroniske tidsalder, hvor vi er så afhængige af strømforsyning, satellitbaseret kommunikation, GPS-navigation m.m., står vi i den helt nye situation, at super­-solstorme kan få vores verden til at gå i sort, hvis vi ikke er forberedt.

"Vi prøver at forstå, hvordan rumvejret påvirker samfundet, og hvor slemt det kan blive," siger astrofysiker Karel Schrijver.

Læs mere om Solens storme, astronomernes udfordringer med at varsle dem i tide, og hvad det kan betyde for dig og mig. Klik på Download-knappen herunder.

Når du klikker på download-knappen bliver du bedt om at registrere dig som medlem af natgeo.dk.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Nyt blad: Naturens mesterværk

Øjne kan bestå af alt mellem primitive lysfølsomme pletter til superskarpe kameraøjne. Hvorfor har de udviklet sig så forskelligt?

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications