Hvad er Jupiters røde plet?

Den farvestrålende planet Jupiter har en rød plet på størrelse med Jorden.

NASA

Jupiter er vores solsystems største planet og en af de fire såkaldte gaskæmper, der ikke har en fast overflade. Jupiters yderste lag består af gasser, der hele tiden er i bevægelse. De farvestrålende striber, man ser på billeder af planeten, er skyer af de forskellige gasarter i atmosfæren.

Blandt Jupiters striber kan man se en karakteristisk rød plet, som er en enorm hvirvelstorm, der har raset i mindst 300 år. I den røde plet bevæger gasserne sig hurtigere. Der er målt hastigheder på over 100 m/sek.

Plettens røde farve skyldes sandsynligvis fosfor, og dens farvenuance, facon og størrelse varierer. Når den er størst, kan den være op til 40.000 km i diameter, dvs. ca. tre gange Jordens diameter – når den er mindst, er den "kun" på størrelse med Jorden.

Planeten Jupiter har været kendt af astronomer siden oldtiden og er opkaldt efter den øverste gud i romersk mytologi.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications