Et kig ind i Månens flydende indre

Månen har ligesom Jorden en flydende kerne, men hvor Jordens kerne transporterer varme ved hjælp af konvektion mener man, at Månen er statisk. Det, at den ydre kerne er flydende, tyder på, at Månen engang var helt flydende.

Ca. 60 % af Månens kerne er flydende, viser en ny analyse af seismiske data fra Apollo-missionerne.
Sean McNaughton
Ca. 60 % af Månens kerne er flydende, viser en ny analyse af seismiske data fra Apollo-missionerne.

Apollo-astronauterne borede kun 3 m ned i Månens overflade, men de data, de hentede op, er den dag i dag med til at bringe os nærmere en afsløring af, hvad Månens indre gemmer på. Et nyt kig på de 40 år gamle seismiske data bekræfter, at denne kolde, tørre satellit indeholder en varm, flydende kerne.

Renee Weber fra NASA har studeret målinger lavet fra 1969 til 1977, hvoraf kun en fjerdedel tidligere var blevet analyseret. Ved hjælp af moderne computere kunne hun og hendes kolleger undersøge resten med særligt fokus på dybe måneskælv.

Ligesom Jorden har Månen en kerne, som består af flydende og massive lag; den inderste del er massiv pga. højt tryk og samtidig den varmeste. Men hvor Jordens kerne transporterer varme ved hjælp af konvektion – dvs. den er dynamisk og fremkalder pladetektoniske bevægelser, vulkansk aktivitet og et magnetfelt – mener man, at Månen er statisk.

Det, at den ydre kerne er flydende, tyder på, at Månen kan have været helt flydende, da den blev dannet for 4,5 milliarder år siden, siger Renee Weber.

"Selv om Jorden og Månen blev dannet på nogenlunde samme tid, er Månen mindre, så den har mistet sin varme og sin energi hurtigere."

Men måske har der tidligere været konvektion også i Månens kerne. Og hvordan ved vi det? Pga. magnetiske spor i de prøver af Månens overflade, som astronauterne tog med tilbage.

Månens indre

1: Månens skorpe er meget ujævn pga. meteornedslag på overfladen.

2: Kappe
Dybde (fra overflade): 40 km
Består af: Bl.a. olivin, peridotit og granat
Temperatur: 1600 kelvin (1327 °C)

3: Delvis flydende zone
Dybde (fra overflade): 1255 km
Består af: Peridotit, titanium-rige silikater
Temperatur: 1650 kelvin (1377 °C)

4: Ydre kerne
Dybde (fra overflade): 1410 km
Består af: Flydende jernlegeringer
Temperatur: 1700 kelvin (1427 °C)

5: Indre kerne (massiv)
Dybde (fra overflade): 1495 km
Består af: Massive jernlegeringer
Temperatur: 1710 kelvin (1437 °C)

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications