Kraftig solstorm udløser måske nordlys

Det mest eksplosive udbrud på solen i fire år har udløst en partikelstorm, der kan give nordlys over Danmark og forstyrre elforsyning og radiosignaler i de kommende dage.

Det største soludbrud i fire år, der her ses i ultraviolet lys (i midten), eksploderer mandag.
SDO/NASA
Det største soludbrud i fire år, der her ses i ultraviolet lys (i midten), eksploderer mandag.

Det kraftigste soludbrud i fire år eksploderede ifølge NASA sent mandag over solen.

Den magnetiske ustabilitet, der forårsagede udbruddet, udløste desuden en storm af ladede partikler, der skulle ramme Jordens atmosfære i aften og muligvis fremkalde nordlys længere sydpå end sædvanligt, siger eksperter.

Soludbrud er de mest kraftfulde eksplosioner i solsystemet og indtræffer, når magnetfeltlinjer på solen krydser hinanden, ophæver hinanden og derpå bliver forbundet igen.

Disse "eksplosive genforeninger" udløser enorme mængder af energi i form af varme – i dette tilfælde et kort udbrud på omkring 19 millioner grader Celsius, siger fysiker Dean Pesnell, der er projektforsker på NASA's observatorium for soldynamik, SDO.

I synligt lys var det kun muligt at se de små, mørke overfladepletter af solplet 1158, der udløste udbruddet. Uden SDO-satellitten, "ville man aldrig have opdaget, hvad der skete oven over" solpletten, siger Dean Pesnell.

Men satellittens evne til at registrere lys med mange forskellige bølgelængder gjorde observatoriet i stand til ikke bare at få et billede af udbruddet, i ekstrem ultraviolet, men også strømme af ladet gas, der buede langs magnetfeltlinjer – et "perfekt eksempel på solfysik".

Ikke at SDO er perfekt. Dens digitale billedudstyr blev således overvældet af intensiteten i udbruddet, og det resulterede i overeksponerede områder, der får udbruddet til at se større ud, end det var.

Med en fejlfri optagelse ville udbruddet på det tidspunkt, hvor det var mest intenst, "se ud som en lyskugle, der svævede over overfladen", siger Dean Pesnell, "cirka på størrelse med et hus."

Mandagens eksplosion var det første soludbrud siden december 2006, der nåede niveau X – hvilket er det højeste trin på soludbrudsskalaen.

Med en styrke på X2.2 – eller 0,00022 watt pr. kvadratmeter – var udbruddet på Valentinsdag usædvanligt kraftigt.

"Det passer perfekt" med forudsigelser, der viser, at solen er på vej ind i en periode med øget aktivitet, siger Dean Pesnell.

Den seneste eksplosion, tilføjer han, er dog ingenting ved siden af de kæmpemæssige udbrud i begyndelsen af 2000-tallet. Den forrige aktive periode medførte i november 2003 det største soludbrud, der er blevet målt direkte – en eksplosion, der var over 10 gange så kraftig som mandagens.

Sammenlignet med dette "store drøn", siger han, er denne uges udbrud "ret så typisk – men det typiske var meget smukt, fordi vi så det med SDO".

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Nyt blad: Photo Ark

Joel Sartore vil fotografere alle dyr i fangenskab, før de forsvinder. "Jeg vil have, at billederne skal have effekt, længe efter at jeg er død," siger han.

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications