Nyt blad: Smut en tur i skoven, og bliv rask!

Nu er det bevist: Naturen er ikke bare pæn at se på. Den kan også kurere dine sygdomme. I National Geographic nr. 1/2016 får du alt om den sensationelle opdagelse. Bladet er på gaden nu.

19. januar 2016

Naturen helbreder

Vi ved godt, det er sundt at gå en tur i skoven, men det er altså ikke kun motionen, der er gavnlig. Det er selve det at være omgivet af naturindtryk også.

Med fremskridtene inden for neurovidenskab og psykologi er forskerne nu begyndt at sætte tal på naturens helende kraft; noget, som tidligere har været anset for at høre til det guddommelige eller mystiske.

Målinger af alt fra stresshormoner over hjertefrekvens og hjernebølger til proteinmarkører peger på, at der “sker noget afgørende", når vi opholder os i grønne omgivelser, fortæller David Strayer fra University of Utah i USA.

Sørg for at bo nær en park

Forskere i England har lavet en undersøgelse, der viste, at mennesker, der bor tæt på grønne områder, oplever mindre psykisk uligevægt – også når der er justeret for andre sundhedsfaktorer.

Forskere i Holland har konstateret, at mennesker, der bor inden for en kilometers afstand af et grønt område, har en lavere forekomst af bl.a. depression, angst, hjertelidelser, sukkersyge, astma og migræne.

Generelt tyder flere undersøgelser på, at det at bo nær grønne arealer fører til lavere dødelighed og færre stresshormoner.

Er det den friske luft?

Hvorfor har naturen den effekt? Er det den friske luft? Udløser bestemte farver neurokemiske stoffer i hjernen? Eller motionerer folk nær grønne områder bare mere?

Det har Richard Mitchell fra Glasgow University i Skotland undersøgt, og hans konklusion er forbløffende: Det at bo nær grønne områder er nok i sig selv. Dødeligheden og sygdomsfrekvensen er lavere blandt disse mennesker, uanset om de bevæger sig ind i naturområderne eller ej.

Kig på et træ, og drop sovepillen

Det er Richard Mitchells teori, at naturen primært virker ved at sænke stressniveauet. Målinger af stresshormoner, åndedræt, hjertefrekvens og svedafsondring antyder i hvert fald, at små doser natur kan berolige mennesker.

Ligger svaret i evolutionen?

Den japanske forsker Yoshifumi Miyazaki mener, at kroppen slapper af i naturlige omgivelser, fordi det var i dette miljø, at vores evolution fandt sted. Menneskets sanser er indstillet til at tolke oplysninger om planter og vandløb, ikke om trafik og højhuse, siger, han.

Læs hele artiklen i NATIONAL GEOGRAPHIC NR. 1/2016, DER ER PÅ GADEN NU, hvor du også får disse SPÆNDENDE HISTORIER:

HAITI:

Unge haitianere går bag kameraet og skaber et smukt selvportræt af det prøvede land.

LEOPARDER:

De store rovdyr tvinges ind mod byerne – helt tæt på mennesker.

GUMMI:

Produktionen boomer og skaber ny rigdom i Sydøstasien.

Måske er du interesseret i ...

Læs også