NYT BLAD Genteknologi giver os ny magt til at ændre i livets koder

Genteknologien har gjort enorme fremskridt, og vi er nu i stand til at genredigere i en grad, vi aldrig troede mulig. “Potentialet for alt det gode, vi kan gøre, er overvældende,” siger Hank Greely fra Stanford University.

9. september 2016 af Gitte Hou Olsen

Det kan du læse om i blad nr. 9/2016:

Med den helt nye CRISPR-teknik, der kan slukke og tænde for gener, har genforskerne fået et redskab med et enormt potentiale for sygdomsbekæmpelse. Men hvor langt er det forsvarligt at gå, når man er inde at pille ved selve livets grundsten?

Malaria, zikavirus, denguefeber. Myggen er mindre end et barns tommelfingernegl, men den er stadig det farligste dyr – ud over mennesket – på kloden.

Det er ikke længe siden, at folk, der gik i pels, blev nidstirret, som var de reinkarnationen af Cruelle de Vil fra 101 dalmatinere. Nu er pelsen tilbage på catwalken og i vores klædeskabe. Hvordan er det gået til?

Floridamanaten, en art søko, bliver stresset af turister, der gerne vil opleve de blide dyr. Miljøfolk ønsker flere restriktioner, men får modstand fra turistindustrien.

Grand Canyon er et af USA's mest uspolerede landskaber, men mange ser store muligheder for at tjene gode penge her med turistcentre og minedrift. To eventyrere tager på deres livs vandring i kløften for med egne øjne at se, hvad det ville gøre ved stedets vilde pragt.

Sådan får du fat i bladet

Køb magasinet i kiosker landet over til 73,95 kr. Bestil et abonnement. Lige nu får du tre numre og en radiostyret “rock crawler”-bil for bare 149,40 kr. Du sparer 571,35 kr.

Måske er du interesseret i ...

Læs også