Nyt Blad: Eksklusivt interview med stjernefotografen Mattias Klum

I en alder af bare 23 år blev Mattias Klum som den første svensker nogensinde fotograf for National Geographic. Siden har han arbejdet over hele verden og er blevet jagtet af slanger, løver og elefanter.

18. marts 2016 af Gitte Hou Olsen

At være fotograf specialiseret i truede arter og deres lige så truede levesteder er ikke noget ufarligt job.

Når opgaven er at opsøge nogle af verdens giftigste slanger, dokumentere den illegale skov- og minedrift i troperne, komme tæt på sultne isbjørne og store hajer, så ville de fleste af os nok betakke os.

Men ikke Mattias Klum.

I 25 har den svenske mesterfotograf taget enestående fotos for National Geographic og udbredt kendskabet til nogle af verdens mest truede dyr og levesteder. Og nogle gange har det endda været med livet som indsats.

Som da en kobraslange bed ham i ansigtet og var milimeter fra at gøre en ende på hans karriere.

"Normalt kryber jeg frem mod denne type slange med beskyttelsesbriller på, og det gælder om at være så rolig som muligt, så slangen ikke bliver bange eller aggressiv.

Denne gang brugte jeg et plastikvisir for at beskytte mig, en teknik, der var ny for mig. Reflekserne fra solen irriterede slangen, og så gik det galt," fortæller Mattias Klum i et nyt, eksklusivt interview, der bliver bragt i det nye nummer af National Geographic.

"Den huggede først ind i visiret og derpå rejste den sig højere end visiret og huggede mig i hovedet," fortsætter han i interviewet.

"Det var ikke så godt, men vi sidder jo her i dag. Selvfølgelig blev jeg nervøs i situationen. En halv dråbe af kobraens gift, og så er man død, men heldigvis var slangens bid ikke trængt gennem huden."

Hvordan fik du job på National Geographic – en drøm, som mange fotografer bare sukker efter?

“Jeg var så heldig at få vist mine billeder for en billedredaktør, da jeg var 23 år gammel. Han kunne lide dem og sendte mig videre til chefen for National Geographics fotoafdeling.

Han tog sig god tid til at granske mine fotos fra Borneo, Brasilien, Nigeria, Costa Rica og Sverige. Så kiggede han på mig og sagde, at jeg var så ung, at jeg kunne være nogens barnebarn – for i næste sekund at spørge, om jeg ville arbejde for National Geographic.

Jeg blev chokeret. Vidste ikke, om jeg skulle grine eller græde. Da jeg kom tilbage til hotellet, hvor min kæreste – siden min hustru og samarbejdspartner – ventede i spænding på udfaldet af mødet, kunne jeg ikke få en lyd frem,” siger Mattias Klum.

Du har rejst meget, ikke mindst på Svalbard. Hvad har du oplevet deroppe?

“Ved et tilfælde stødte jeg på en usædvanlig samarbejdsvillig isbjørnehun og hendes to unger. I stedet for at gå væk fra mig, som jeg regnede med, kom hun nærmere og nærmere.

Til sidst var hun kun nogle få meter fra mig. Så skete der det uventede, at hun begyndte at die sine unger, selv om jeg lå der lige ved siden af med mit kamera.

Det er den slags stunder, jeg elsker, og det kan jeg ikke få nok af.”

Læs hele interviewet i National Geographic nummer 3/2016

Kom helt tæt på Mattias Klum og læs hele interviewet, hvor han fortæller om sine utrolige eventyr i hele verden, i National Geographic nummer 3/2016.

Det kan du også læse om i Natonal Geographic nummer 3/16

Iraks kurdere: Vi vil alle dø for Kurdistan Naturrigdomme i Arktis: Ekstremt svære at få fat i Seychellerne: Invasive arter udryddes uden nåde

Måske er du interesseret i ...

Læs også