Nyt blad: Ebola forsvinder ikke – det kryber i skjul

Noget af det mest gådefulde ved ebola-virus er, at det kan forsvinde i årevis. Men hvor gemmer det sig? I National Geographic nr. 10/2015 efterforsker vi alle nye spor efter det dødelige virus og får hjælp af verdens førende viruseksperter.

14. oktober 2015

Kilden til ebola kendes ikke

Hvis du har hørt, at frugtspisende flagermus (flyvehunde) er kilden til ebolavirus, skyldes det, at formodninger er blevet forvekslet med fakta. Ebola har aldrig været sporet frem til sin kilde i den vilde natur. Men hvor tæt er forskerne på at finde dræbervirussens primære vært, og hvad ved vi egentlig om ebola?

Første menneske smittet i 1976

Det første registrerede ebola-udbrud fandt sted i 1976 i det daværende Zaire, nu DR Congo. Siden har ebola-udbruddene været af relativ sporadisk karakter. I 17 år fra 1977-94 var der ikke ét eneste bekræftet dødsfald som følge af ebola-smitte.

Ebola har op til 90 % dødelighed

Og vi ville have vidst det, hvis det havde cirkuleret blandt mennesker i den periode, for vi taler ikke om lidt feber og en snotnæse.

Ebola er en sygdom med ekstremt høj dødelighed; i nogle tilfælde op til 90 %. Og der findes endnu ingen forebyggende vacciner eller behandling, når sygdommen er brudt ud.

Ebola er en zoonotisk virus

Nogle vira tager primært ophold i dyr og smitter kun nu og da mennesker; de kaldes zoonoser. Sådan et virus er ebola. Den organisme, som er zoonosens primære vært, er et individ, hvori virus kan eksistere over længere tid, ofte uden at give værten symptomer. For eksempel er gul feber en zoonotisk virus, hvis primære vært er aber.

Indtil videre har ethvert forsøg på at finde ebola-virussens primære vært været forgæves. Vi ved, det ikke kan være aber, for de rammes ligesom mennesker af dødelige sygdomsudbrud.

Kan det være flyvehunde?

Flyvehunde kan godt være værten, fortæller virusekspert Jens Kuhn, men noget taler for, at det er lidt mere kompliceret.

På næsten 40 år har der kun været 20-25 ebolaudbrud, som næsten alle har kunnet spores tilbage til ét enkelt menneske, som er blevet smittet i naturen.

Herudover har virus haft en bemærkelsesværdig genom-stabilitet over en lang årrække. Det ændrede sig ikke meget, før antallet af smittede i Vestafrika begyndte at blive så højt, at virus fik mange flere muligheder for at mutere.

Denne stabilitet afspejler måske “en flaskehals et sted”, siger Jens Kuhn, som sørger for, at virus kun findes i små mængder, ligesom den genetiske diversitet er lav.

Kan ebola have to værter?

En mulig flaskehals kunne bestå i et system med to værter: et pattedyr som for eksempel en flagermusart, som kun periodisk bliver smittet, når den bliver stukket af et bestemt insekt eller flåt eller andet leddyr, der måske er relativt sjældent eller kun findes i et lille geografisk område, og som er den ultimative virusvært.

Og det er da også den vej, Jens Kuhn ville gå, hvis det skulle lykkes ham at få et stort forskningslegat øremærket til at finde ebola-værten: “Jeg ville koncentrere mig om insekter og andre leddyr," siger han.

Indtil videre har han ikke fået sådan et legat, og det er der heller ikke andre, der har. Men der står meget på spil. Ebola har næsten 10.000 dødsofre på samvittigheden, og efterforskningen fortsætter.

Læs hele historien i National Geographic nr. 10/2015

Følg med National Geographics opsøgende journalister til Vestafrika – som har været centrum for de seneste alvorlige ebola-udbrud, der startede i 2014 – og få en spændende videnskabelig indføring i ebolas hemmeligheder i en artikel, der er fantastisk illustreret af National Geographic-fotograf Pete Muller.

Læs også i National Geographic nr. 10/2015:

  • Et opsigtsvækkende fossilfund i Sydafrika ryster menneskets stamtræ.

  • På Canadas øde vestkyst lever der nogle helt specielle ulve.

  • Hvis man tager på vandring i Lapland i Sverige, skal man ikke regne med at kunne ringe efter hjælp.

Få et abonnement og spar penge

Hvis du vil have endnu mere National Geographic, kan du spare penge ved at benytte dig af et af vores supergode tilbud på et abonnement. Få for eksempel 3 numre og din helt egen fjernstyrede minidrone for 99,50 kr. her. Du sparer 509,35 kr.

Abonnement + actionkamera >>

Måske er du interesseret i ...

Læs også