Til salg: Sand fra Sahara

Marokko har masser af sand, men det forsvinder fra strandene og dukker op igen i bygninger og ferie­resorter.

Seyllou - AFP/Getty Images

Sand er en vigtig bestanddel af beton og bliver udgravet for at forsyne byggebranchen i dette ørkenland og rundt om på kloden. Det er også efterspurgt for sit mineralindhold og til at forbedre andre strande.

Kystsand er let tilgængeligt og billigt at udvinde, men det ødelægger levesteder for skildpadder og fugle, hærger økosystemer som dette sted nær Dakar i Senegal (på billedet herover) og eroderer naturlige værn mod uvejr og de stigende have.

Udvinding af strandsand foregår i mindst 22 lande – mest i ulande, hvor det ofte sker uden nogen form for opsyn. Selv når tilladelser er påkrævet, som i Jamaica og nogle dele af Indien, håndhæves de kun sporadisk.

Millioner af kubikmeter er fjernet fra strandene, og omfanget af handelen er endnu ikke kendt, men den vokser sammen med kystbefolkningerne, siger Adam Griffith. Han sammensætter nu en sandudvindings-database for den almennyttige organisation Coastal Care for at gøre opmærksom på problemet.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications