Røgelse er i fare

Bruger du røgelse til religiøse ritualer eller lidt hygge derhjemme? Har du nogensinde tænkt over, hvor røgelsen kommer fra? Røgelse stammer fra harpiks fra en bestemt træart i Etiopien, som nu er truet af brande og billeangreb.

Røgelse siver fra træer af slægten Boswellia, når man skærer i barken. Den tørrede harpiks brænder med en velduftende røg.
Mark Thiessen
Røgelse siver fra træer af slægten Boswellia, når man skærer i barken. Den tørrede harpiks brænder med en velduftende røg.

Som en del af den bibelske trio guld, røgelse og myrra har røgelse en aura af noget ældgammelt og eksotisk. Røgelse stammer fra aromatisk harpiks og har længe været brugt i dufte, som medicin og til ritualer.

Nu truer forskellige farer med at halvere harpikshøsten over de næste 15 år, siger etiopiske og hollandske forskere.

Billeangreb truer røgelse

Deres studier af træet Boswellia papyrifera, der vokser vildt i Etiopien, afslører en høj dødelighed hos de voksne træer, og at der kun er få nye træer til at erstatte dem. Billeangreb, brande og græssende dyr bidrager alle til problemet.

At træerne tappes, er ikke hovedårsagen til tilbagegangen, men forværrer sandsynligvis træernes sundhedstilstand. Forskerne mener alligevel, at selektiv tapning og beskyttelse af områder med unge træer vil være med til at bevare røgelsen.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications