Hvad er dendrokronologi?

Bruce Dale

År­ringene i træstammer kan afsløre en kalender, der rækker tusindvis af år tilbage for det område, som træet har vokset i. Og den metode kaldes dendrokronologi.

I tempererede, subtropiske og subarktiske områder har træerne aktive og inaktive vækstperioder, der veksler med temperatur og nedbør. Disse forskellige vækstperioder danner ringe i træet, og hver ring markerer en vækstsæson. Ved at matche overlappende årringe fra træer med forskellig alder kan man skabe en naturlig kalender.

Metoden har været kendt siden 1700-tallet, men i 1920’erne raffinerede astronom A.E. Douglass metoden med støtte fra National Geographic. Forskere har siden udarbejdet detaljerede kalendere for det meste af verden ved hjælp af dendrokronologi.

Arkæologer har glæde af dendrokronologi

Inden for arkæologien bruges dendrokronologi flittigt til at datere alt fra gamle huse til antikke celloer. For eksempel viser ringene i dette tværsnit af en gulfyr, at den stammer fra 1400-tallet.

Kalenderne varierer fra område til område og har f.eks. været med til at afsløre­, at et vikingeskib fundet i Roskilde Fjord blev bygget i Irland omkring 1070.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications