Blomster med himmelsk smag

Blomster er ikke kun til pynt. Mange blomster er vigtige ingredienser i mad og drikke over hele verden. Tag for dig af blomsterne på menuen.

9. juli 2014

Det er velkendt, at blomster – udover at være højt værdsat for deres medicinske egenskaber – var en del af den kulinariske kultur i det gamle Rom, såvel som blandt araberne og de traditionelle køkkener i Kina og Indien.

Det er meget muligt, at det tætte bånd mellem Indien og den engelske dronning Victoria (monark over den halve verden, såvel som kejserinde af Indien) førte til, at spiselige blomster fik en øget popularitet under hendes styre (1837-1901) og blev udbredt som spise i hele Europa og Nordamerika i 1800-tallet.

Blomster på menuen

I dag er blomster stadig til stede på bordet – og ikke kun som pynt, selv om vi ikke altid er klar over det. For eksempel stammer safran fra griflen på en blomst. Nutidens ypperste gastronomi tildeler blomster en æresplads blandt de mange forskellige retter, der tilberedes på restauranter over hele verden, hvor de spises friske, tørrede, karamelliserede eller saltede. De anvendes i salater og desserter, kombineret med smør, ost, olie, syltetøj, geleer, saucer, i eddike, vin eller likører.

Man bør altid anvende ubehandlede blomster, der ikke er blevet sprøjtet med nogen form for pesticider. Og det er af afgørende betydning at have kendskab til blomster, for det er ikke alle, der er spiselige. Men de, der er, indeholder mineraler, vitaminer og kulhydrater.

I sidste ende vækker blomster vores sanser med deres farve og duft. Og de udgør en luksuriøs ingrediens, der kan forvandle et simpelt måltid til en udsøgt delikatesse.

Safran - det dyrebare krydderi

Det dyrebare krydderi stammer fra den tørrede tredelte griffel på safrankrokus (Crocus sativus). Den giver maden en bitter smag og en gul kulør, som kommer fra farvestoffet crocin.

Hen ved 96 % af den safran, der fremstilles i hele verden, kommer fra Iran. Der skal ca. 250.000 blomster til for at frembringe 1 kg. Safran dyrkes også i Grækenland, Marokko og Spanien, hvor 1 kg koster godt 22.000 kr.

Safran

Jasmin - parfume og te

Udover at være en grundlæggende ingrediens i mange parfumer bruges jasminblomster også til at give smag til især grøn og hvid te. Blomsten spises hyppigt i Kina.

Jasmin

Lotus - udbredt i Thai-køkkenet

Lotus er en udbredt ingrediens i Thai-køkkenet. De store kronblade på Nelumbo nucifera bruges til at pakke rundt om mad, mens bladene giver en særlig aroma til riskogningen.

Lotusfrø kan være spiredygtige i mere end 1000 år. I Vietnam bliver blomsterne fyldt med te, snøret med en tråd og sat til tørring. Ud af disse blomster laver man en aromatisk te, der er forbeholdt særlige lejligheder.

Lotus

Vanilje - en tropisk orkide

Vanilje er en slægt af tropiske orkideer. Det højt værdsatte krydderi fremstilles fra arten Vanilla planifolia, hvis lange kødfulde kapsler indeholder de ekstremt populære aromatiske frø.

Den afrikanske ø Madagascar står for 70-80 % af verdens vaniljeproduktion, efterfulgt af lande som Indonesien, Indien, Uganda og Papua Ny Guinea. Aztekerne kendte allerede til dens aromatiske egenskaber. Spanierne gav det navnet vainilla (lille bælg) på grund af frugtens form.

Vanilje

Rose - kun fantasien sætter grænser

De smukke prydblomster på denne stikkende busk bruges i utallige landes køkkener, hvor kronbladene anvendes til udtræk, desserter og spiselig pynt. Kun fantasien sætter grænser.

Der dyrkes mellem 3000 og 4000 ton damaskroser om året i Kelaa M’Gouna, Marokko – også kaldet Rosernes Dal – ved foden af Atlasbjergene. Fra kronbladene udvindes der æteriske olier og rosenvand. Bulgarien, Tyrkiet og Sydfrankrig er også storproducenter.

Rose

Måske er du interesseret i ...

Læs også