Fotoreportage: Brande i naturen

Mark Thiessen er vild med brande. Fotografen har været i Rusland for at leve blandt brandfolk, der hopper ud i faldskærm for at slukke brande, og tilbragt seks uger med brandmænd i Montana. Han er endda selv uddannet brandslukker.

En brand i natten udsender et magisk lys. Scenen her er overbelyst, så man kan se hestenes paniske galop.
Mark Thiessen
En brand i natten udsender et magisk lys. Scenen her er overbelyst, så man kan se hestenes paniske galop.

Det er nærmest en passion for mig at tage fotos af brande i naturen. Jeg synes, ilden er lige så smuk, som den er skræmmende og uforudsigelig: Lyset ændrer sig hele tiden, gløder flyver rundt, der er flammer, røg og konstant foranderlige forhold. Man vurderer farerne – og tager bestik af, hvordan man overlever.

En brand er en af naturens mægtigste kræfter; ildens øredøvende brøl og kraft får en til at føle sig lille og ubetydelig. Vegetationen omkring en venter bare på at blive til brændstof i det buldrende inferno, der er på vej. Når man tager billeder af det, er det som at stå i en pøl af benzin, der bare venter på den antændende gnist.

Første gang, ilden tændte min fantasi, var, da jeg arbejdede for en avis i Idaho. Jeg tog et kursus i brandslukning for at lære om sikkerhed og få adgang til brandfolkenes lukkede fællesskab. Jeg tog til Rusland for National Geographic for at leve blandt et hold brandfolk, der hopper ud i faldskærm og slukker brande i afsides egne.

Senere tilbragte jeg seks uger med brandmænd i Montana. Folk, der har viet deres liv til at slukke brande i naturen, er en art for sig. Mit mål er at fortælle deres historie indefra og dokumentere alle aspekter af deres arbejde. De er som bidt af en gal ild – ligesom jeg er.

Tilknyttet indhold

Fotografen

National Geographic-fotograf Mark Thiessens fascination af naturbrande har ført ham til Rusland, USA’s Midtvesten og tilbage til hans hjemstat, Californien. Læs mere om Mark Thiessen.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications