Nordlys kom fra revner i magnetosfære

Forrige måneds usædvanligt mange nordlys skyldtes formentlig revner i Jordens magnetfelt, siger forskere.

Farvestrålende lysslør bølger over norske bjerge den 14. februar. Den kraftige aktivitet med nordlys overraskede iagttagere, fordi de ikke skyldtes bestemte udbrud fra Solen.
Tommy Eliassen
Farvestrålende lysslør bølger over norske bjerge den 14. februar. Den kraftige aktivitet med nordlys overraskede iagttagere, fordi de ikke skyldtes bestemte udbrud fra Solen.

Rumforskere mener, at den seneste tids lysfænomener på himlen ikke skyldes bestemte soludbrud, men derimod almindelige, men ikke mindre mærkværdige "revner" i Jordens magnetiske skjold.

Den slags revner opstår, når Solens magnetfeltlinjer blander sig med Jordens. I flere timer ad gangen kan ladede solpartikler strømme gennem åbningerne, kollidere med atmosfærisk gas og fremkalde storslåede lysshows på himlen.

Feltlinjerne påvirker ofte hinanden, når der er ekstra meget solaktivitet, og det er netop, hvad Solen oplever nu, hvor den er på vej mod sit solmaksimum, toppunktet i vores stjernes ca. 11 år lange cyklus af magnetiske udsving. Den slags højdepunkter kan udløse flere og kraftigere udstrømninger af solpartikler.

"Aktiviteten er netop nu stigende, og vi vil se flere og flere af disse geomagnetiske hændelser og storme, end vi har de seneste fem år," siger Harald Frey, der er rumforsker på University of California i USA og er ekspert i revner i Jordens magnetfelt eller magnetosfære.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

NYT BLAD: Nu strømmer turister fra USA til Cuba

Rejser fra USA til Cuba har i årtier været underlagt den amerikanske embargo. Nu løfter USA rejseforbuddet.

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications