Se video: Is-hvirvel under vandet

BBC/Discovery - Frozen Planet

Der er grund til at være på vagt, hvis man er en søstjerne i Antarktis. Her kan der nemlig dannes frosne rør (eller istap), der kan dræbe dyr, som lever på havbunden, ved at fryse dem ihjel.

Med intervalfotografering kan man se disse rør langsomt strække sig helt ned til bunden som hvide spøgelsesfingre. Den salte istap på billedet foroven blev filmet af de britiske kamaramænd Doug Anderson og Hugh Miller, mens den blev dannet i McMurdo-sundet i Antarktis sidste år.

Video: Istap dannes under vandet

Undervands-istapperne dannes i polarvintre, hvor luftens temperatur kan ligge langt under -18°, mens vandet er relativt lunt med ca. -2°. Det er denne forskel, der er vigtig.

Varmt havvand flyder opad mod havisen på overfladen, der er gennemvævet af et netværk af kanaler. Efterhånden som vandet afkøles, vil højkoncentreret saltvand, der er for salt til at fryse og blive en del af pakisen, drænes ud og synke ned i havet igen. Mens det salte vand trækker nedad, fryser det det omkringlig­gende vand i en sølje, der vokser ca. 30 cm i timen.

Under de rette forhold kan denne saltistap nå helt ned til havbunden. Her kravler den videre og samler sig i lavninger. Selvom isstalaktitter er et farligt bekendtskab for mindre dyr på havbunden, er de så skrøbelige, at sæler eller havstrømme let kan knække dem.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications